Raadslid Dilek Odabasi: “Je moet het vooral durven!”

Dilek Odabasi is sinds 2010 raadslid en duo-fractievoorzitter van ‘Groenlinksaf’ in Waalwijk, een lokale progressieve partij die gelieerd is aan GroenLinks, maar met eigen uitstraling en programma. Daar is ze één van de zeven vrouwelijke raadsleden (totaal: 29). Ze beheert namens haar partij de portefeuille Ruimte, neemt deel aan de agendacommissie en is voorzitter van de werkgeverscommissie. Naast dat ze gemiddeld zo’n 20 uur per week als raadslid werkt (waarmee ze 1424 euro bruto per maand verdient, waarvan ze 250 euro afstaat aan de partij), is ze accountmanager bij BNP Paribas Cardif.

Waarom ben je raadslid geworden?

Ik ben raadslid geworden omdat ik niet aan de zijlijn wilde staan. Ik was al jong geïnteresseerd in de politiek, maar in 2010 dacht ik,dit is mijn moment.  Op de middelbare school was ik al bezig met de ongelijkheid tussen mensen, zoals de inkomensongelijkheid en verschillen in benadering van man en vrouw, en dat wilde ik nu in mijn eigen omgeving gaan aanpakken.

Hoe heb je dat aangepakt?

Het bestuur van mijn partij, Groenlinksaf, selecteert mensen die zij geschikt vinden voor de raad. Zij hebben mij toen gevraagd en zo ben ik in de raad gekomen.
Wat doe je eigenlijk als raadslide?

Op afstand lijkt het alsof je heel veel aan het vergaderen bent. Maar als je het echt goed wilt doen – en leuk wilt maken voor jezelf – dan ben je heel veel met mensen bezig. Je gaat op werkbezoek en je bereidt raadsvergaderingen voor door in gesprek te gaan met mensen. Je gaat zelf initiatieven opzetten. Je gaat kijken wat je op een positieve manier in jouw eigen omgeving kan veranderen.

Wat vind je het leukst aan het raadslidmaatschap?

Dat je jouw idealen kan nastreven. Je kan een groep mensen gelukkig maken, en als jij dat niet had gedaan, dan was het waarschijnlijk heel anders gelopen.

Wat vind je minder leuk?

Dat je niet altijd je zin krijgt. Wij zitten in de oppositie en dan vang je vaak bot. Maar als je dan een succes hebt dan wordt het groots gevierd!

Wat wil jij vrouwen meegeven die overwegen zich kandidaat te stellen?

Ik wil ze vooral meegeven dat ze in zichzelf moeten geloven. Het is een mannenwereld, vooral in het begin kan het heel lastig zijn om door te dringen. Maar als je die beginperiode zelfverzekerd bent en je staat voor jouw idealen zal het goed uitpakken. Je moet het vooral durven. Daarnaast vind ik dat de combinatie tussen werk en raad elkaar op een hele leuke manier aanvult. In mijn werk ben ik een echte zakenvrouw en in de raad heb ik het over sociale zaken. Dat geeft mij heel veel voldoening.

Wat heb je bereikt in de gemeenteraad waar je trots op bent?

Toen ik net in de raad kwam was er een plan om de starterslening af te schaffen. Dat is een lening die starters helpt bij het kopen van hun eerste huis. Door mijn inzet is de starterslening er nog steeds, terwijl er maar 9 raadsleden in de oppositie zitten en 20 raadsleden in de coalitie.

Ga je je weer kandidaat stellen voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen?

Ik twijfel hierover nog, ik vind het belangrijk dat de partij vernieuwd en mijn tweede periode zit er bijna op. Daar moet ik nog over beslissen.