Raadslid Alda van Zijl-Hoek: “Wat je nodig hebt als raadslid? Gewoon, boerenverstand”

Door Kathelijne Niessen.
Alda van Zijl-Hoek is sinds de jaren negentig niet meer weg te slaan uit de lokale politiek. Ze rolde erin toen ze zich zorgen maakte over het ontzandingsgebied tussen de dijk en het kanaal in haar toenmalige woonplaats, Wijk bij Duurstede. “Door ontzanding kan de grond onder een dijk gaan bewegen, waardoor de stabiliteit in gevaar komt. Een overstroming kan gevolgen hebben tot ver in Amsterdam. Ik besefte me dat als je lokaal beslist over zaken waar je niet voldoende kennis van hebt, er gekke dingen kunnen gebeuren. De ontzanding hebben we tegen kunnen houden. Ik heb nog steeds het gevoel dat dit een hele goede actie is geweest.”
Ook na haar verhuizing werd ze opnieuw politiek actief in haar nieuwe woonplaats. In Buren is ze op dit moment fractievoorzitter. Samen met haar (vrouwelijke) collega vormt ze de fractie van D66. In de raad van Buren zitten vijftien mannen en zes vrouwen. Dat zou Alda graag anders zien!

“Laat de mensen in de raad alsjeblieft niet zelf beslissingen maken, vertel ons wat we moeten doen of stel jezelf kandidaat!”

“Zodra ik doorhad dat op gemeentelijk niveau beslissingen worden gemaakt die vergaande consequenties hebben, was ik verloren. Vanaf dat moment wilde ik invloed uitoefenen op de keuzes die binnen mijn gemeente werden gemaakt. Het verbaast me vaak dat zo weinig mensen politiek actief worden. Laat de mensen in de raad alsjeblieft niet zelf beslissingen maken, vertel ons wat we moeten doen of stel jezelf kandidaat!”
Wat je nodig hebt om raadslid te worden? Alda vertelt: “Gewoon, boerenverstand. Kan je lezen, schrijven en heb je interesse je omgeving? Dan heb je alles in huis om raadslid te zijn. Kwaliteit ontstaat door diversiteit binnen de fractie waarin de burgerraadsleden en de achterban ook een rol spelen.”
“Als raadslid ben ik bezig met verschillende onderwerpen die in de gemeente spelen. Zaken zoals het wel of niet creëren van een doodlopende weg, een aanpassing in het groenbeleid, onderwijs of het aanleggen van glasvezel hebben echt impact op de levens van bewoners. Ik weet van veel plekken in Buren wat er gaande is. Het is ontzettend leuk om zo betrokken te zijn bij je woonomgeving. Je leert mensen kennen, het is onwijs interessant en gezellig.”

“Ik zit vooral mannen om de tafel. Dat is eigenlijk heel erg vreemd.”

“Mijn portefeuilles zijn onder andere ruimte en financiën. Dit zijn zogezegd echte ‘mannenthema’s, waardoor ik meestal met veel mannen in vergaderingen zit. Zo is het eigenlijk nog steeds. Onzin en de hoogste tijd dat daar verandering in komt!”
In 2018 staat Alda weer op de lijst voor D66. En die dijk in Wijk bij Duurstede? Die staat er nog.

Ook raadslid worden?

Neem dan eens contact op met de lokale afdeling van de politieke partij van jouw voorkeur, ga in gesprek met een gemeenteraadslid, ga naar een bijeenkomst of raadsvergadering, of meld je aan op onze website en ontvang meer informatie over het werk als gemeenteraadslid! ▶︎ www.stemopeenvrouw.com.
Meer vrouwen in de gemeenteraad? #Steljekandidaat!

Meer over gemeenteraadslid Alda van Zijl-Hoek

Naam: Alda van Zijl-Hoek Woonplaats: Zoelmond (Gemeente Buren)
Politieke Partij: D66 Raadslid sinds: Gemeente Wijk bij Duurstede: in de jaren ‘90, raadslid en toen fractievoorzitter. Gemeente Buren: vanaf 2010 in de raad, sinds 2014 fractievoorzitter. Stelt zich kandidaat voor 2018.
Portefeuille: ruimte, financiën en algemene zaken
Hoofdberoep: ZZP’er en verschillende bestuurlijke functies, geeft trainingen in ICT en dierenwelzijn.
Aantal uren besteed aan werken in de gemeenteraad: Zeker 20 uur per week.
Vergoeding: 700 euro bruto per maand (dit is afhankelijk per gemeente en partij).
M/V-verhouding in haar gemeenteraad: 21 raadsleden (6 vrouwen, 15 mannen). 2 van de 3 wethouders zijn vrouw.