Raadslid Judith Bokhove: “Niet twijfelen, gewoon doen!”

Door Santi van den Toorn.
Ik spreek Judith Bokhove op een donderdagmiddag, wanneer ze net uit een vergadering komt die toch iets langer duurde dan verwacht. Hoogste tijd om haar eens aan de tand te voelen over het de ins en outs van het raadslidmaatschap!
Judith is sinds 2010 gemeenteraadslid voor GroenLinks Rotterdam, haar fractie bestaat uit twee ‘man’. Dat is één van de redenen dat het raadswerk haar meer tijd kost dan de 25 uur per week die zij vergoed krijgt. “Met een kleine fractie moet je veel meer zelf doen, het is ook een beetje hollen en stilstaan. Sommige weken is het minder, anderen veel meer bijvoorbeeld in campagne tijd of bij grote dossiers.”

Actief in de buurt

Op de vraag waarom ze raadslid is geworden begint Judith over ‘bewonersparticipatie’. Ze lacht er zelf om want vindt dat klinken als een typische ambtenarenterm. Ze was actief in haar buurt, waar zij verscheidene acties op touw zette o.a. over een groenzone die verloren zou gaan aan geluidsschermen voor de HSL. Op deze manier kwam ze in aanraking met lokale politiek. “Ik deed ervaring op met het mobiliseren van burgers, de pers, het verdiepen in dossiers en het verbeteren van plannen.”
Ze realiseerde zich al gauw dat veel problemen niet alleen in haar buurt voorkwamen maar dat alle Rotterdammers daarmee kampen. Doordat ze al met de politiek in aanraking was gekomen was de drempel om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen lager: vooral nadat ze door twee raadsleden ook werd gevraagd om zich kandidaat te stellen, besloot ze de stap te zetten.

“Als nieuw raadslid leer je snel hoe het spel gespeeld wordt. Dan kan je echt dingen gaan bereiken.”

“Het mooie aan het raadswerk is dat er heel veel op je pad komt, je hebt een heel breed spectrum aan skills nodig en leert ook nog eens veel over jezelf.” Judith vertelt gepassioneerd over haar bezigheden als raadslid. De diversiteit, de uitdagingen en het mensenwerk maken dat zij elke dag geniet van haar functie. “In het begin ligt de uitdaging erg in het zoeken naar informatie vanuit de samenleving en alle nieuwe vaardigheden die je jezelf moet aanleren. Al snel weet je veel beter welke middelen je kan inzetten, hoe structuren werken en hoe het spel gespeeld wordt. Dan kan je echt dingen gaan bereiken.”

Rauwheid van de raad

Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen. Zo benoemt ze de rauwheid van de Rotterdamse raad, die ook fijn kan zijn want niemand neemt een blad voor de mond, maar die bij vlagen ook kan omslaan naar onbeschoftheid. “Daar moet je wel tegen kunnen en ervaar ik soms als onprettig. Ik sta zelf sterk in mijn schoenen, maar kan mij voorstellen dat het anderen er van weerhoudt zich kandidaat te stellen. Het politieke klimaat is nu ook een stuk harder en meer gepolariseerd dan toen ik begon.”
Om dit te ondervangen en om te zorgen dat nieuwe raadsleden weten wat ze kunnen verwachten organiseert de partij lokaal een kennismakingstraject. Hier spelen aankomende raadsleden casussen na en worden zij klaargestoomd voor debatten. Daarnaast vermeldt ze dat je niet moet vergeten dat je ook steun hebt aan elkaar. “Vooral als de fractie wat groter is, kan je elkaar goed helpen.”

Niet twijfelen, gewoon doen!

Wat betreft potentiele kandidaten raadt ze iedereen aan om het gewoon te doen en niet te twijfelen. “Als je twijfelt, omdat je niet goed weet waar je ‘ja’ tegen zegt, laat je een kans lopen. Als meer vrouwen de raad ingaan, kunnen zij elkaar steunen, een voorbeeldfunctie vervullen en de toon van het debat beïnvloeden!” Judith gaat zich zeker weer kandidaat stellen, als lijsttrekker dit keer. Vooralsnog lijkt het erop dat zij de enige vrouwelijke lijsttrekker zal zijn van alle partijen in Rotterdam. “Als je dingen wilt bereiken moet je je nek uitsteken”, besluit ze vastberaden.

Ook raadslid worden?

Neem dan eens contact op met de lokale afdeling van de politieke partij van jouw voorkeur, ga in gesprek met een gemeenteraadslid, ga naar een bijeenkomst of raadsvergadering, of meld je aan op onze website en ontvang meer informatie over het werk als gemeenteraadslid! ▶︎ www.stemopeenvrouw.com.
Meer vrouwen in de gemeenteraad? #Steljekandidaat

Meer over gemeenteraadslid Judith Bokhove:

Volledige naam: Judith Bokhove
Woonplaats: Rotterdam
Politieke partij: GroenLinks
Raadslid sinds: 2010
Portefeuille: bouwen, wonen, buitenruimte & zorg, onderwijs, cultuur, sport.
Nevenfunctie: Logopedist
Aantal uur per week besteed aan de gemeenteraad: 25
Vergoeding: 2200 bruto per maand
M/V-verhouding in haar gemeenteraad: 30 mannen en 15 vrouwen.