Ik wil iemand anders kandidaat stellen!

Wil je iemand anders kandideren? Laat haar gegevens achter, dan sturen wij haar een email.

Meer vrouwen in de gemeenteraad? Stel jezelf kandidaat!

Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Van de 8.931 gemeenteraadsleden in Nederland is 28 procent vrouw, wat neerkomt op 1 op de 4 lokale politieke vertegenwoordigers. Met name buiten de randstad staan er weinig vrouwen op de lijst. Willen we dit doorbreken, dan moeten we actief vrouwen werven. Partijen vissen vaak in bestaande (old-boys-)netwerken naar nieuwe raadsleden en scouten amper daarbuiten. Terwijl de kans dat een potentiële vrouwelijke kandidaat zich verkiesbaar stelt twee keer zo groot is als zij benaderd wordt door een actief lid van een politieke partij.

Wanneer partijen zelf weinig doen om de man-vrouwverhouding in de politiek gelijkwaardiger te maken, laten wij het dan voor hen doen. Daarom is onze boodschap: Meer vrouwen in de gemeenteraad? Stel jezelf kandidaat! Ken je een maatschappelijk betrokken vrouw met goede ideeën voor haar omgeving, die debat niet uit de weg gaat? Vertel haar dan dat ze een fantastisch raadslid zou zijn. Want een representatieve gemeenteraad, daar profiteert iedereen van.

Veelgestelde vragen

Als raadslid behartig je de belangen van de inwoners van jouw gemeente namens een politieke partij. Raadsleden controleren het dagelijks bestuur, het college van Burgemeester en Wethouders. Dit betekent dat alle gemeenteraadsleden samen, op democratische wijze, beslissingen maken over wat het bestuur van de gemeente. De onderwerpen waar de gemeenteraadsleden over beslissen zijn zeer divers, van de aanleg van een nieuw fietspad tot de veiligheid van de gemeente, en van milieu tot de bouw van nieuwe woningen.

Wil je meer weten over de taken van de gemeenteraad of de onderwerpen die zij bespreken? Neem contact op met een raadslid uit jouw gemeente en stel je vragen!

Om raadslid te worden is het belangrijk dat je maatschappelijk betrokken bent, en gemotiveerd bent om jouw gemeente te verbeteren en vertegenwoordigen. De gemeenteraad is een lekenraad; politieke ervaring is dus niet nodig. Ook is het niet noodzakelijk dat je al lid bent van een politieke partij. Wel ben je gebaat bij kennis over en affiniteit met de thema’s die in de gemeenteraad worden besproken. Bijvoorbeeld door je beroep of andere ervaringen. Omdat je een volksvertegenwoordiger bent, moet je aanspreekbaar zijn voor diegene die jij vertegenwoordigt: de inwoners van jouw gemeente. Kun je hierover verantwoording afleggen en ben je integer? Dan heb je alles in huis om een fantastisch gemeenteraadslid te worden.*

 

*Om raadslid te worden moet je 18 jaar of ouder zijn, en woonachtig zijn in de gemeente waar je raadslid wilt worden.

 

In de kleinste gemeente bestaat de gemeenteraad uit 9 leden, in de grootste gemeenten uit 45.  Hoeveel tijd je zult besteden aan het raadswerk is dan ook in iedere gemeente anders; van één dagdeel tot drie dagen per week. In de regel vergadert de gemeenteraad een keer per maand.  Ook het salaris wisselt; het Ministerie van Binnenlandse Zaken stelt jaarlijks de vergoedingen vast en deelt daarbij de gemeenten in afhankelijk van het aantal inwoners. Zo hebben raadsleden van kleine gemeenten (maximaal 8000 inwoners) recht op een vergoeding van 235,58 euro. Raadsleden met gemeenten met meer dan 375.000 inwoners ontvangen de hoogste vergoeding van maximaal 2209,35 per maand. Dit met de gedachte dat hoe groter de gemeente is, hoe meer tijd een baan als raadslid kost.

Wil  jij weten hoeveel tijd het raadschap in jouw gemeente kost? Neem contact op met een raadslid of politieke partij uit jouw gemeente en stel je vraag!

Wil jij kandidaat raadslid worden? Meld je dan aan bij de politiek partij van jouw voorkeur, die actief is in jouw gemeente. Je kunt op de website van jouw gemeente informatie vinden over de gemeenteraad inclusief contactinformatie van alle fracties en raadsleden. Meestal onder bijvoorbeeld het kopje ‘Bestuur en Politiek’. Ben je handig met online zoeken? Type dan in je zoekmachine de naam van je woonplaats en partij in (bijvoorbeeld ‘VVD Alkmaar’). Zo vind je vaak makkelijk de website van de lokale afdeling van jouw partij. Neem je contact op, laat dan duidelijk weten dat je graag meer wilt weten over je kandidaat stellen als raadslid. Een korte motivatie noemen over waarom jij je in wil zetten voor jouw gemeente kan geen kwaad.

Kun je geen (contact)informatie vinden, of wil je eerst meer informatie of tips? Vul dan het formulier bovenaan onze website in. Wij helpen je graag verder bij de eerste stappen naar de politiek!

Wil je raadslid worden, dan moet je in de gemeente wonen waar je raadslid wil worden. Het is ook met een andere nationaliteit mogelijk deel uit te maken van een gemeenteraad. In dat geval moet je minstens vijf jaar achter elkaar in Nederland hebben gewoond.

Een man kan zeker ook vrouwen vertegenwoordigen. Echter, de huidige samenleving is er een waarin mannen de dominante rol spelen. Zo hebben we nog nooit een vrouwelijke premier gehad, zijn vrouwelijke burgemeesters zeer zeldzaam, bestaat de top van het bedrijfsleven voornamelijk uit mannen, en krijgen vrouwen systematisch minder betaald dan mannen. Zo zijn er nog tig voorbeelden van ongelijke behandeling.

In principe kan iedereen die ongelijkheid aanpakken. Maar in de politieke praktijk is het belangrijk om gelijke representatie van man én vrouw te zien. Ten eerste omdat man en vrouw verschillende ervaringen hebben, en daarmee deels ander beleid zullen voeren. Maar ook omdat de zichtbaarheid van vrouwen op hoge, gerespecteerde posities goed is voor vrouwenemancipatie; zij fungeren als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes, met en zonder politieke ambities.

Gelijke representatie krijg je niet vanzelf; het is van belang dat vrouwen zelf meer actief worden in de politiek. Lokale politiek is daarbij een mooi en waardevol begin. Wacht dus niet langer en meld je aan om raadslid te worden (of moedig geschikte vrouwen in je omgeving aan om dit te doen)!

Stem op een Vrouw in de media