Stemtip

Om met je stem verandering teweeg te brengen in de lage representatie van vrouwen, is het belangrijk dat je slim stemt. Veel kiezers stemmen op de hoogstgeplaatste vrouw op de lijst. Dat is sympathiek, maar helpt vaak niet om meer vrouwen de politiek in te krijgen. De eerste vrouw komt namelijk dankzij haar hoge plek op de lijst vaak ook zónder jouw voorkeursstem al in de politiek.

Stem daarom op vrouwen die lager op de kieslijst staan en die op basis van de peilingen* niet verkozen zouden worden. Juist die vrouwen hebben jouw voorkeursstem nodig om alsnog een plek te bemachtigen. Via deze tactiek werden in maart 2017 drie extra vrouwen verkozen in de Tweede Kamer en in 2018 tientallen extra vrouwen in gemeenteraden.

*Bekijk hieronder de stemtip. Onder de stemtip vind je de meest recente peilingen met toelichting, én een link naar een website waar je voor jouw regio alle verkiesbare partijen en kandidaten kunt vinden.

Stap 1

Kies je partij:
Op welke partij
ga jij stemmen?

Stap 2

Check de peilingen:
Hoeveel zetels gaat
deze partij ongeveer krijgen?

Stap 3

Stem op een vrouw:
Heeft jouw partij 7 zetels?
Kies een vrouw vanaf 8 op de lijst.

Peilingen De twee meest gebruikte peilingen zijn de Peilingwijzer* en de Frontbencher peilingen*. Helaas zijn er voor de Provinciale Staten en Waterschappen geen gedegen lokale peilingen, wat betekent dat niet alle regionaal verkiesbare partijen hierin zijn meegenomen. Vergeet dus niet te checken op welke partijen je kunt stemmen via de links hieronder.

*LET OP: de aantallen in beide peilingen zijn gebaseerd op het aantal zetels van de Tweede Kamer (150). Gezien de Provincies tussen de 39 – 55 zetels verdelen, moet je het aantal zetels in de peilingen ongeveer door drie delen. Dat is dan de peiling voor jouw provincie. Voor het Waterschap gaat het om nog minder zetels. Deel de peilingen dan ongeveer door 6.

Wil je weten uit welke partijen en kandidaten je kunt kiezen? Dat kan hier:

Provinciale Staten – Vind de partijen die in jouw provincie deelnemen hier. Wanneer je op die webpagina naar beneden scrolt, kan je ook per partij zien welke kandidaten er verkiesbaar zijn. Je kunt aanklikken dat je enkel de vrouwelijke kandidaten ziet.

Waterschappen – Vind de partijen die in jouw waterregio deelnemen hier. Wanneer je op die webpagina naar beneden scrolt, kan je ook per partij zien welke kandidaten er verkiesbaar zijn. Je kunt aanklikken dat je enkel de vrouwelijke kandidaten ziet.

X