Stemtip

Scroll naar beneden voor de Stemhulp. Hier vind je alle verkiesbare partijen, inclusief verkiezingsprogramma en kandidaten, voor het Europees Parlement.

Op dit moment is slechts 36 procent van de Europarlementariërs vrouw. Om hier met je stem verandering teweeg te brengen, is het belangrijk dat je slim stemt. Veel kiezers stemmen op de eerste vrouw op de lijst. Dat is sympathiek, maar helpt vaak niet om meer vrouwen de politiek in te krijgen. Die vrouw komt namelijk dankzij haar hoge plek op de lijst vaak ook zónder jouw voorkeursstem al in de politiek.

Stem daarom op vrouwen die op basis van de peilingen* misschien niet verkozen worden. Juist die vrouwen hebben jouw voorkeursstem nodig. Een voorbeeld: stel dat een partij volgens de peilingen 5 zetels krijgt, stem dan vanaf vrouw nummer 5. 

Via deze tactiek werden in maart 2017 drie extra vrouwen verkozen in de Tweede Kamer, in 2018 tientallen extra vrouwen in gemeenteraden en in maart van 2019 42 extra vrouwen in de Provinciale Staten en het Waterschap.

In beeld

Stemhulp

Stap 1: Klik op een partij, en maak kennis met de vrouwelijke kandidaten.
Stap 2: Stem op een vrouw, lager op de lijst dan de peiling (blauwe stippellijn) aangeeft*.

* Staat er direct boven de stippellijn ook een vrouw? Dan kan ook zij jouw voorkeurstem gebruiken. Geen stippellijn? Dan zijn er van deze partij geen peilingen of staat de partij gepeild op 0 zetels. Laat je hierdoor niet beïnvloeden; peilingen zijn nooit geheel correct.


X