Vind jij het belangrijk dat jonge mensen leren over gendergelijkheid in de politiek? Wil jij bijdragen aan de kennis van middelbare scholieren over de geschiedenis van vrouwen in de politiek? En kan jij vanuit je eigen ervaringen het gesprek aangaan over het belang van rolmodellen, het tegengaan van vooroordelen en over feminisme? Dan zoeken we jou!

Stichting Stem op een Vrouw is vanaf november op zoek naar enthousiaste gastdocenten die les willen geven op middelbare scholen over vrouwen in de politiek en het belang van representatie. We zoeken zowel mensen met ervaring voor de klas als beginnende gastdocenten.

Over Stem op een Vrouw

Stem op een Vrouw zet zich in voor politieke representatie en emancipatie van vrouwen in Nederland. Dat doen we onder meer via stemcampagnes in verkiezingstijd, waarbij we kiezers oproepen om slim op vrouwen te stemmen. Daarnaast zetten we ons in om vrouwen en meiden te begeleiden op weg naar de politiek. Zo organiseren we events, trainingen en hebben we een mentornetwerk. Stem op een Vrouw bestaat sinds 2017 en wordt gerund door een klein, gedreven team.

Wat ga je doen?

Als gastdocent sta je namens Stem op een Vrouw voor de klas met gastles ‘Vrouwen in de Politiek’. Deze les is ontworpen voor de jongeren van 14 – 18 jaar en heeft als doel om leerlingen kennis te laten maken met het thema representatie en de geschiedenis en het heden van vrouwen in de politiek.

Als gastdocent krijg je toegang tot de benodigde materialen: een tijdsplanning, een handleiding voor de gastles, achtergrondinformatie over de lesstof, opdrachten en oefeningen bestemd voor de leerlingen, een powerpoint en educatieve video’s voor je gastles.  Van tevoren organiseren we een trainingsdag waarbij je voorbereid wordt op het geven van de gastles.

Doelstelling van de gastles:

 • Bewustwording creëren bij jongeren over de positie van vrouwen in de politiek,
 • Kennis meegeven over de geschiedenis van het vrouwenkiesrecht en de politiek ongelijke positie van vrouwen in Nederland,
 • Leerlingen begrijpen na afloop wat representatie is en waarom het belangrijk is,
 • Het vergroten van politieke betrokkenheid, interesse en ambitie onder jongeren.

Wat vragen wij?

Je bent in staat om de gastles (duur: 1 lesuur) zelfstandig en op interactieve manier te geven en stimuleert de leerlingen om over het onderwerp mee te denken. Het is belangrijk om als gastdocent een sfeer te creëren waarin leerlingen veilig hun mening en persoonlijke ervaringen kunnen delen. Je weet gevoelige onderwerpen daarbij op respectvolle manier bespreekbaar maken.

Over jou:

 • Je staat achter het werk Stem op een Vrouw,
 • Je bent minimaal 23 jaar,
 • Je hebt ervaring met lesgeven en/of met werken met jongeren,
 • Je beschikt over goede pedagogische en didactische vaardigheden,
 • Je bent communicatief vaardig,
 • Je bent flexibel inzetbaar,
 • Je hebt affiniteit met politiek en intersectioneel feminisme.

Wat bieden wij?

Als onderdeel van het Stem op een Vrouw-team draag je bij aan een toekomst waarin vrouwen beter politiek gerepresenteerd worden. Als gastdocent doe je ervaring op met het gesprek aangaan over gevoelige onderwerpen en maak je kennis met leerlingen van verschillende scholen en niveaus.

Wij bieden:

 • Een vaste vergoeding per gastles,
 • Reiskosten worden vergoed,
 • Bijscholing op de jaarlijkse trainingsdag voor docenten en trainers.

Wij hebben op dit moment nog geen inzicht in de frequentie waarop je gastles zult geven. Wij rekenen op flexibele beschikbaarheid van ten minste twee dagdelen per maand.

Interesse?

Stuur je CV en een korte motivatiebrief of video (maximaal 1 A4 of maximaal 5 minuten) naar educatie@stemopeenvrouw.com. De deadline voor solliciteren is zondag 17 oktober. Binnen twee weken na de deadline hoor je van ons je uitgenodigd wordt voor een (online of fysiek) gesprek. De gesprekken vinden eind oktober plaats.

Let op: Eind oktober organiseren wij de startbijeenkomst. Dit is een trainingsdag waar je met alle gastdocenten samenkomt en wordt ingewerkt. Datum volgt zo snel mogelijk.

Heb je nog vragen? Of twijfel je of je in aanmerking komt? Stuur dan een mail naar Rachel Rumai Diaz via educatie@stemopeenvrouw.com