Verlofregelingen voor politici sluiten onvoldoende aan op de realiteit van vrouwen in de politiek. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Terug naar de jaren vijftig? Vrouwen in de politiek over hun ervaringen met verlofregelingen’ van Alliantie Politica en Stem op een Vrouw, uitgevoerd door dr. Zahra Runderkamp. Voor het onderzoek is met 21 vrouwelijke (ex-)politici gesproken over hun ervaringen met verlof. Daaruit blijkt dat de bestaande verlofregeling weinig flexibel, weinig toegankelijk en sociaal beladen is. “Politici zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Ook zij worden soms zwanger of ziek. Maar het huidige systeem houdt daar nauwelijks rekening mee,” aldus Runderkamp. “Juist nu, in een tijd waarin Diversiteit in de politiek toeneemt, is het cruciaal dat verlofregelingen meegroeien en echte inclusie mogelijk maken.”
Politici worden soms ook zwanger of ziek. Maar het huidige systeem houdt daar nauwelijks rekening mee.
Politici kunnen binnen de huidige regels zestien weken zwangerschaps- of ziekteverlof opnemen. Wie langer verlof nodig heeft, kan deze periode verlengen met nog eens zestien weken. Andere vormen van verlof, zoals ouderschapsverlof maar ook mantelzorg- en rouwverlof, zijn voor politici niet beschikbaar. Wil een volksvertegenwoordiger toch vrij – bijvoorbeeld om bij diens pasgeboren kind te zijn – dan moet dit informeel geregeld worden. Echter, zeker voor lokale partijen en politici in kleine of eenmansfracties is dat niet gemakkelijk. Ook de terugkeer na verlof laat te wensen over: zo is er geen mogelijkheid tot geleidelijk re-integreren na ziekte of bevalling.
Het onderzoek laat zien dat er in de politiek een cultuur heerst van voortdurende beschikbaarheid. Veel politici voelen zich bezwaard om gebruik te maken van verlofregelingen. Ze vrezen bij verlof invloed te verliezen, uit beeld te raken of hun kiezers tekort te doen. Zelfs bij ziekte en zware persoonlijke omstandigheden kiezen sommigen ervoor om door te werken – simpelweg omdat de ruimte voor zorg en herstel ontbreekt. “Kwetsbaarheid en zorgtaken worden nu in de politiek gezien als obstakels, maar zijn onderdeel van het leven van politici. Willen we een inclusieve politiek, waarin iedereen het volk kan vertegenwoordigen, dan moet de verlofregeling anders.” zegt Devika Partiman, directeur van Stem op een Vrouw.
Willen we een inclusieve politiek, waarin iedereen het volk kan vertegenwoordigen, dan moet de verlofregeling anders.
Uit het onderzoek komen diverse aanbevelingen om verlof meer toegankelijk te maken. Zo wordt gepleit voor meer flexibiliteit – zoals gespreid of gedeeltelijk verlof kunnen opnemen, voor een breder aanbod aan verlofvormen – zoals ouderschaps- en mantelzorgverlof, en de mogelijkheid tot geleidelijke re-integratie. Ook de taal die gebruikt wordt rond verlof moet anders. Om verlof op te nemen, moeten politici namelijk tijdelijk hun ontslag indienen. “Ik moest een ontslagbrief schrijven terwijl ik helemaal niet met ontslag wil. Ik wil een kind op de wereld zetten. Dat voelt als teruggaan naar de jaren vijftig.” aldus een van de geïnterviewden.
Ik wil helemaal niet met ontslag. Ik wil een kind op de wereld zetten. Dat voelt als teruggaan naar de jaren vijftig.
KLIK HIER voor het hele onderzoek.
————————————————————————–
Noot voor redacties
Voor interviews, vragen en meer informatie, neem contact op met Devika Partiman, directeur van Stem op een Vrouw, via: info at stemopeenvrouw punt com