OVER ONS

Missie

Stem op een Vrouw zet zich in om de politieke representatie en emancipatie van vrouwen te verbeteren, door meer vrouwen verkozen en politiek actief te krijgen en houden.

Stem op een Vrouw streeft ernaar dat alle meisjes en vrouwen in Nederland zichzelf gerepresenteerd zien in de politiek. Dat is op dit moment nog geen realiteit: alle vrouwen zijn politiek ondergerepresenteerd. Slechts zo’n 30 procent van de Nederlandse politici is vrouw. De onderrepresentatie geldt het sterkst voor jonge vrouwen, vrouwen van kleur, vrouwen met een vluchtelingenachtergrond, met mbo, hbo of een middelbare school diploma, lhbti+ vrouwen en vrouwen met een fysieke of mentale beperking.

Het is voor de ambitie van meisjes en vrouwen belangrijk om zichzelf daar terug te zien en bovendien zorgt dit voor hoger vertrouwen en betrokkenheid bij politiek. Het realiseren van politieke gelijkheid draagt bij aan de emancipatie van vrouwen via beleid en zo tot meer gendergelijkheid in alle facetten van de maatschappij.

In dit toekomstbeeld, waarin de politiek het volk écht weerspiegelt, is er vanzelfsprekend aandacht voor de issues die vrouwen en meisjes raken. Er is breed maatschappelijk bewustzijn over het belang van representatie op gebied van gender en andere facetten van mens-zijn. En gender is een vaste factor die wordt meegenomen bij de totstandkoming en uitvoering van beleid.

Ben je journalist en ben je op zoek naar meer informatie over onze stichting, of naar rechtenvrije afbeeldingen zoals ons logo? Download dan onze presskit.

 

Wat doen we?

Ontstaan van de stichting

Het idee voor Stem op een Vrouw is ontstaan in Suriname. In 1996 voerde daar de vrouwenorganisatie Vrouwen Parlement Forum (VPF) daar actie met de slogan: Kies bewust, Stem op een Vrouw. In deze actie werd de bevolking van Suriname opgeroepen om op vrouwen te stemmen; destijds was nog maar zo’n 10 procent van de zetels van het parlement van Suriname bezet door vrouwen. Twintig jaar later, in december 2016, zag Devika Partiman (initiator Stem op een Vrouw) deze flyer in een vitrine van museum Fort Zeelandia in Suriname. Zo ontstond het idee om in Nederland een initiatief te starten om de politieke positie van vrouwen te verbeteren.

Stemcampagnes

In januari 2017 kwam voor het eerst een groep mensen bij elkaar die zich hadden geschaard achter het idee om meer vrouwen verkozen te krijgen bij de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar. We kozen om ons in te zetten op tactiek van de Voorkeurstem; door kiezers op te roepen om op vrouwen te stemmen, lager op de lijst. Van oudsher stemmen namelijk veel mensen al op vrouwen. Echter, zij stemmen vaak op de hoogstgeplaatste vrouw op de lijst, die al die stemmen wegens haar hoge positie niet meer nodig heeft om verkozen te worden. Wie meer vrouwen in de politiek wilt stemmen, moet slimmer stemmen. Door te stemmen op vrouwen die op zogenaamd “onverkiesbare” plekken staan, kunnen zij toch verkozen worden. Zij nemen dan de plek in van een hoger geplaatste kandidaat – en dat is vaak een man. 

De eerste stemcampagne in 2017 was direct een succes; er werden drie vrouwen extra via voorkeurstemmen verkozen in de Tweede Kamer. Een historische gebeurtenis; het was nog niet eerder gebeurd dat zoveel extra vrouwen via voorkeurstemmen de Kamer in kwamen. Ten opzichte van de verkiezingen in 2012 werden er bijna twee keer zoveel voorkeurstemmen uitgebracht op vrouwen buiten de Peilingen.

We besloten als stichting door te gaan en kregen al snel meer bekendheid. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stemmen koen kiezers alleen al in de 70 grootste gemeenten meer dan 75 vrouwen met voorkeurstemmen de raad in. In 2019 werden er 42 extra vrouwen met voorkeurstemmen verkozen in Provincie en Waterschap. In 2019 kwamen er drie extra vrouwen met voorkeurstemmen het Europees Parlement in – waardoor de Nederlandse delegatie in het Parlement voor het eerst ooit voor de helft uit vrouwen bestond. In 2021 werden er weer drie extra vrouwen in de Tweede Kamer gestemd. In 2022 werden er in gemeentes door heel Nederland maar liefst 459 extra vrouwen met voorkeurstemmen de raad in gestemd. En in 2023 kwamen er 33 extra vrouwen met voorkeurstemmen in Provincies en Waterschappen terecht.

Nog steeds zijn we het meest bekend door onze stemcampagnes. Maar we doen veel meer.

Activiteiten

Een greep uit de activiteiten van de stichting:

  • In het Stem op een Vrouw Mentornetwerk bieden we jaarlijks tientallen vrouwen met politieke aspiraties mentorschap en training aan. Ook is er sinds 2023 een buddynetwerk voor vrouwen die al politiek actief zijn.
  • Met de training Politieke Entree bieden we een laagdrempelige kennismaking voor vrouwen met interesse in politiek. En in de training ‘Omgaan met online haat’ helpen we politieke organisaties en fracties met de omgang met hun online veiligheid en het opzetten van interne steun.
  • We organiseren evenementen en netwerkbijeenkomsten voor vrouwen die politiek actief zijn en willen worden.
  • We doen onderzoek naar vrouwen in de politiek. Dat bestaat zowel uit dataonderzoek als uit onderzoek naar bijvoorbeeld barrières waar vrouwen mee kampen bij het politiek actief zijn en blijven.
  • In de werkgroep ‘Veilig in de Politiek’ werken we met landelijke politieke partijen samen om de politiek een veiligere plek te maken voor alle politici.

Bestuur

In het bestuur zitten:

Anne-Floor van Tilburg

Voorzitter

Parisa Elah-Madadzadeh

Penningmeester

Raissa Biekman

Secretaris

Kirsten van den Hul

Algemeen bestuurslid

Team

Directeur: Devika Partiman

Mentornetwerk: Laura Iqbal (projectleider)

Alliantie Politica: Julia Müller (coördinatie)
Dyonne Niehof (lobby)
Zahra Runderkamp (onderzoek)
Nanda van der Poel (onderzoek)
Judith Stevens (data)

Events: Henriëtte Hoogervorst (projectleider)

Educatie: Rachel Rumai Diaz, Laurie Vedder

Communicatie: Didi van Dam (social media manager)
Sarafina Jozefzoon (vormgever)
Manouk Bot (UX/UI)

Overige ondersteuning: Annefleur Schut, Charisa Chotoe, Fleur Leijte, Marie-Louise Beekmans, Roosmarijn Morren, Soraya Berger

Website: Kirpunt, Nieuw Bestand, Zeppa

Met dank aan

Met dank aan allen die zich in de afgelopen jaren voor de stichting hebben ingezet (alfabetisch):

Bianca Pander, Dorien Partiman, Eliza Marx, Esther Baar, Esther Crabbendam, Eva van Rijnberk, Floortje Fontein, Gina Lafour, Juliana Peerboom, Kathelijne Niessen, Katy Hofstede, Lena Kaarow, Liesbeth Tettero, Lot Herderschêe, Maarten van Heems, Marre Raymakers, Marlou Jenneskens, Melissa Lo-Fo-Wong. Michiel Stapper, Mojdeh Feili, Myrthe Bovendeaard, Nadia Bouwsma, Nika Derwort, Nol van Gerven, Renee Daniels, Roopini Partiman, Sanne Jeurissen, Shula Tas, Solange Pompl, Sterre van Heemst, Susan van Ommen, Tamar van der Wouden, Tessa Hagen, Titia Hoogendoorn, Tove Hofstede, Trix Waanders, Viktorija Veljanoska, Yael Wassen, Zilla Boyer.

In het bijzonder dank aan mede-oprichters Iris Bos en Santi van den Toorn, bestuursleden van 2017 tot en met 2021.

Beleid en financiën

Stem op een Vrouw heeft ANBI-status. Dat betekent we door de belastingdienst zijn aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling, waardoor donaties aftrekbaar zijn van de belasting. Lees hier meer over het bestuur, de financiën en het beloningsbeleid van Stem op een Vrouw.

Jaarverslag 2020 ›

Jaarverslag 2021 ›

Jaarverslag 2022 ›

.

Politiek Mentorschap

Waarom is een mentor hebben in de politiek zo belangrijk? Daarover vertellen drie koppels uit ons Mentornetwerk, een netwerk waarin wij vrouwelijke aspiranten aan politici koppelen. 

Steun je ons ook?

Vind jij dit ook belangrijk? Word donateur, volg ons op social media, schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan de website), of kijk eens in onze webshop.