‘Representation of the world,
like the world itself,
is the work of men; they describe it
from their own point of view, which
they confuse with the absolute truth.’
– Simone de Beauvoir

Over ons

Stem op een Vrouw zet zich in om de politieke representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek te verbeteren.

Hoewel man en vrouw voor de wet gelijk zijn, vertaalt dit zich niet naar de politieke praktijk; op dit moment is bijvoorbeeld slechts 31 procent van de Tweede Kamer, 36 procent van de Eerste Kamer, 30 procent van gemeenteraden en 26 procent van de wethouders vrouw*. Ook bredere politieke diversiteit is nog ver te zoeken. Daarom startten wij in 2017 met Stem op een Vrouw.

In januari 2017 kwam voor het eerst een groepje vrijwilligers bij elkaar die zich hadden geschaard achter een idee om meer vrouwen verkozen te laten worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. We kozen voor de tactiek van de voorkeurstem; door kiezers op te roepen om op vrouwen te stemmen lager op de lijst (specifiek: lager dan het gepeilde aantal zetels), konden vrouwen op “onverkiesbare” plekken toch verkozen worden. Dit zou helpen om de ongelijke genderbalans op de kieslijsten te herstellen.

Die eerste campagne was direct een groot succes; er werden drie vrouwen via voorkeurstemmen verkozen. Een historische gebeurtenis! Ten opzichte van de verkiezingen in 2012 werden bijna twee keer zoveel voorkeurstemmen uitgebracht op vrouwen buiten de peilingen. We besloten als stichting door te gaan en kregen al snel meer bekendheid. Dat wierp zijn vruchten af bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, toen kiezers alleen al in de 70 grootste gemeenten meer dan 75 vrouwen met voorkeurstemmen werden verkozen!

Nog steeds zijn we het meest bekend door onze stemcampagnes, maar hebben ook andere activiteiten ontwikkeld. Zo organiseren we trainingsdagen voor vrouwelijke kandidaten, om hun vaardigheden mee te geven die hen kunnen helpen in hun politieke loopbaan. Ook organiseren we verkiezingsdebatten om vrouwelijke kandidaten een podium te geven. Tot slot adviseren wij ook politieke partijen, gemeenten, organisaties en bedrijven over hoe zij meer vrouwelijk en divers talent kunnen aantrekken.

We werken dus via meerdere wegen aan onze missie. In 2020 breiden we  ons werk uit op een nieuwe manier; we gaan vrouwen en meisjes met politieke interesse actief scouten en trainen, om een nieuwe groep progressieve, diverse politici te kunnen voortbrengen.

Vind jij dit ook belangrijk? We kunnen alle hulp (en euro’s) gebruiken! Word donateur, meld je als vrijwilliger, volg ons op social media, schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan de website), of kijk eens in onze webshop voor stickers en buttons.

*Deze cijfers veranderen regelmatig. Deze zijn de laatst bij ons bekende.

Het team

Stem op een Vrouw bestaat uit een groep van ongeveer vijftien vrijwilligers. De een zet zich wekelijks in op gebied van events of dataverzameling, anderen adviseren of zijn bijvoorbeeld betrokken als vormgever of trainer. Zo kan iedereen zich inzetten op een manier die bij hen past.

Het bestuur bestaat uit:
Devika Partiman – Voorzitter
Iris Bos – Penningmeester
Santi van den Toorn – Secretaris

We danken iedereen die zich in de afgelopen jaren vrijwillig voor de stichting heeft ingezet of zich nog inzet. Op alfabetische volgorde:
Bianca Pander, Caspar Claasen, Devika Partiman, Esther Baar, Esther Crabbendam, Eva van Rijnberk, Gina Lafour, Henriëtte Hoogervorst, Iris Bos, Isabelle Griffioen, Judith Stevens, Kathelijne Niessen, Katy Hofstede, Liesbeth Tettero, Maarten van Heems, Marlou Jenneskens, Melissa Lo-Fo-Wong. Michiel Stapper, Nadia Bouwsma, Sanne Jeurissen, Santi van den Toorn, Shula Tas, Solange Pompl, Tessa Hagen, Tove Hofstede, Viktorija Veljanoska, Yael Wassen, Zilla Boyer.

Jaarverslagen

Jaarverslag 2017.

X