MENTORNETWERK

In 2020 zijn wij gestart met het ‘Stem op een Vrouw Mentornetwerk’, een netwerk dat meiden en vrouwen met politieke interesse en ambitie koppelt aan vrouwelijke politici. Zij worden elkaars mentee / mentor. Inmiddels namen al ruim 400 vrouwen deel aan het Mentornetwerk.

Veel mentees zetten in dit traject concrete stappen, zoals lid worden bij een politieke partij, meekijken bij lokale politieke vergaderingen en sommige deelnemers belanden zelfs al binnen enkele maanden op een kieslijst. Voor mentoren is dit traject een manier om hun kennis te delen. Zij komen uit het hele land en vanuit verschillende politieke functies, van Raadsleden tot Tweede Kamerleden.

2021 - 2022: Kandidaat voor de Raad

In maart 2021 staan de aanmeldingen voor het Mentornetwerk weer open. Dit keer organiseren we een bijzondere editie genaamd ‘Kandidaat voor de Raad’. We richten ons in dit traject op meiden, vrouwen en non-binaire mensen die zich in 2022 willen kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen, en op mentoren uit de lokale politiek. Er is beperkt plek: in totaal stomen we 50 vrouwen klaar om zich te kandideren voor de gemeenteraad. Het traject loopt van april 2021 tot en met maart 2022.

DOEL
Over precies een jaar vinden de Gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het gemiddelde percentage vrouwen in de Raad is nu slechts 31%. (1) Helaas is er dus lokaal nog geen evenredige vertegenwoordiging. Onder de groep vrouwen die reeds politiek actief is, zit bovendien weinig diversiteit. Dat is zonde, want de gemeenteraad is dé springplank voor een politieke carrière. Daarom lanceert Stem op een Vrouw ‘Kandidaat voor de Raad’, om vrouwen op maat te enthousiasmeren en begeleiden op het pad naar politiek actief worden.

VOOR WIE
Het traject is bedoeld voor vrouwen met de ambitie om zich te kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Zowel vrouwen met eerdere politieke ervaring als politiek aspiranten zijn welkom. Van SP tot VVD, van GroenLinks tot CDA: ‘Kandidaat voor de Raad’ is partij overstijgend. Wil jij deelnemen als mentee (dus als kandidaat) of je opgeven als mentor? Scroll dan door. Eerst vind je de informatie voor mentees, daarna de informatie voor mentoren.


Informatie voor mentoren

Heb jij ervaring in de lokale politiek als (huidig of voormalig) gemeenteraadslid, wethouder of burgemeester? Zou jij graag je kennis delen met een nieuwe generatie politici? En heb je tijd om tussen april 2021 en maart 2022 in totaal vijf coachingsgesprekken te voeren met jouw mentee? Dan zijn we op zoek naar jou.

WAT DOET EEN MENTOR?
Als mentor ben jij het klankbord en raadgever voor een deelnemer met ambitie om de gemeenteraad in te gaan. Jij beantwoordt vragen, deelt je kennis en netwerk als nodig, en biedt vooral een luisterend oor en kan een duwtje geven in de goede richting. Om het beste te halen uit jouw mentorschap krijg je van ons ook een korte handleiding.

Als mentor verwachten wij het volgende van je:

1. Openingsbijeenkomst. Je bent aanwezig bij de kennismakingsbijeenkomst op donderdag 29 april van 19.00 – 21.00 uur. Hier ontmoet je andere mentoren en mentees.

2. Vijf gesprekken. Je committeert je aan het voeren van vijf gesprekken met jouw mentee. Als  mentor neem je het voortouw om deze gesprekken in de plannen. De gesprekken dienen plaats te vinden tussen april 2021 en maart 2022. In deze gesprekken ga je samen met de mentee aan de slag met diens leerdoelen en vragen. Ook kun je zelf het initiatief nemen om een thema-sessie te doen, of je mentee bijvoorbeeld een keer mee laten lopen.

Wat jullie bespreken, dat bepalen jullie zelf. Wel ontvangen jullie van Stem op een Vrouw een handleiding met tips en trucs voor een succesvol mentorschap. Je kunt de onderwerpen van elke sessie eventueel ook koppelen aan de trainingen die de mentees krijgen. Zie hiervoor de planning bij de info voor mentees.

Let op: We gaan op zoek naar een mentee uit jouw regio, maar kunnen dit niet 100% garanderen. We zorgen dat je geen mentee uit jouw eigen gemeente hebt, om directe politieke concurrentie in verkiezingstijd te voorkomen.

AANMELDEN
Meld je via de knop hieronder aan. En heb jij collega’s die dit ook leuk zouden vinden? Stuur het graag aan ze door. Voor vragen: neem contact op met coördinator Sanne Jeurissen via mentor at stemopeenvrouw punt com.

"Ik geniet ervan om jongere vrouwen te ondersteunen in hun wens om politiek actief te worden en mijn passie voor politiek met hun te delen."
Teresa Marcos
Mentor en bestuurslid D66 Noord-Holland

Informatie voor mentees

AANMELDINGEN GESLOTEN – 

Heb jij interesse om je te kandideren voor de gemeenteraad in 2022? In het traject ‘Kandidaat voor de Raad’ helpen we je verder, met het volgende op het programma:

1. Mentor. Als deelnemer aan ‘Kandidaat voor de Raad’ krijg je een persoonlijk mentor toegewezen.

2. Trainingen. Je doet mee aan vijf op maat gemaakte online trainingen die jou voorbereiden op kandideren. Ook heeft ‘Kandidaat voor de Raad’ een netwerkfunctie.

We lichten deze onderdelen hieronder verder toe.

1. JOUW MENTOR
Als deelnemer van ‘Kandidaat voor de Raad’ krijg je een persoonlijk mentor toegewezen. Gedurende dit traject heb je ten minste 5 gesprekken met jouw mentor, in de periode van april 2021 tot maart 2022.
De mentoren zijn allen vrouwelijke (voormalige en huidige) politici die staan te springen om hun kennis over en ervaring met de lokale politiek verder te delen. Een mentor is iemand die je met raad en daad helpt, of een duwtje kan geven in de goede richting. Iemand die bereid is hun eigen kennis, ervaring en netwerk met jou te delen. Om het beste te halen uit jouw ‘mentor match’ krijg je van ons hiervoor ook een korte handleiding.

Let op: We gaan op zoek naar een mentor uit jouw regio, maar in principe niet uit dezelfde gemeente. Zo voorkomen we dat er tijdens de verkiezingen mogelijk directe politieke concurrentie ontstaat tussen mentor en mentee.

2. TRAININGEN
De trainingen worden gegeven door vrouwelijke trainers uit het netwerk van Stem op een Vrouw. Zij zijn allen ervaren trainers die bekend zijn met de politieke realiteit. De kennis die je in dit traject opdoet, is specifiek in te zetten als voorbereiding op de Gemeenteraadsverkiezingen. Echter, de vaardigheden die je leert zijn ook inzetbaar op andere vlakken in de persoonlijke carrièreontwikkeling. De planning voor de trainingen is als volgt:

1. Openingsbijeenkomst – Donderdag 29 april van 19.00 – 21.00 uur.

2. Training ‘Hoe werkt de raad en kies je een partij?’ – Donderdag 27 mei van 19.00 – 21.00 uur. 

3. Training ‘Solliciteren voor de raad’ – Donderdag 3 juni van 19.00 – 21.00 uur OF donderdag 24 juni van 19.00 – 21.00 uur (indeling in twee groepen)

4. Training ‘Lokaal je netwerk opbouwen’ – Zaterdag 11 september, van 09.00 – 11.00 uur of van 12.00 – 14.00 uur (indeling in twee groepen)

5. Training ‘Campagnevoeren & omgaan met media’ – Zaterdag 6 november van 09.00 – 11.00 uur of van 12.00 – 14.00 uur (indeling in twee groepen)

6. Training ‘Samenwerken in de politiek’ – Zaterdag 15 januari van 09.00 – 11.00 uur of van 12.00 – 14.00 uur (indeling in twee groepen)

KOSTEN
De kosten voor deelname zijn € 200, maar we reserveren ook plekken voor mensen die dit niet – of niet geheel – kunnen betalen. Het bedrag betaal je ofwel geheel vooraf, of in twee termijnen. Zijn de kosten voor jou een probleem? Geef dit dan graag aan bij de opmerkingen in het aanmeldformulier of mail naar mentor@stemopeenvrouw.com.

VOORWAARDEN
* Je bent beschikbaar op minimaal vijf van de zes bijeenkomsten,
* Je committeert je aan de coachingsgesprekken met je mentor om te praten en te werken aan jouw doelen, voor een periode tot aan (maximaal) de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

AANMELDINGEN: GESLOTEN
Aanmelden kon tot en met 31 maart. 

"Ondanks onze verschillende politieke kleuren hebben mijn mentor en ik interessante gesprekken gevoerd. Ik heb veel aan haar advies en praktische tips gehad.
Ángela Castaño Estévez
Mentee

Steun je ons ook?

Vind jij dit ook belangrijk? Word donateur, volg ons op social media, schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan de website), of kijk eens in onze webshop voor stickers.