MENTORNETWERK

Over het Mentornetwerk

Het ‘Stem op een Vrouw Mentornetwerk’ is een partijbreed netwerk van vrouwelijke politiek aspiranten en politici. In het Mentornetwerk worden meiden en vrouwen die twijfelen over politiek actief worden, of al concrete politieke interesse en ambitie hebben, gekoppeld aan vrouwelijke politici. Zij worden elkaars mentee/mentor. Daarnaast biedt Stem op een Vrouw de deelnemers skillstraining, bijvoorbeeld in solliciteren, debatteren en persoonlijke profilering.

Van BIJ1 tot VVD, van SP tot CDA, het netwerk is partij-overstijgend en bovenal effectief: inmiddels namen al 500 mensen deel aan dit netwerk, zo’n 70% van hen werd politiek actief. Zij werden bijvoorbeeld om lid van een politieke partij, deel van een commissie en kandideerden zich als volksvertegenwoordiger. Je vindt oud-deelnemers van het Mentornetwerk onder meer in verschillende gemeenteraden en in de Tweede Kamer.

Ik heb nu meer inzicht in de manieren waarop ik me op kandidering voor kan bereiden: door aan politieke activiteiten deel te nemen en mezelf zichtbaar te maken."
Anke Koopmann
Oud-deelnemer Mentornetwerk

Lopend mentornetwerk: Kandidaat voor de Regio

Wist je dat nu maar 33% van de Provinciale Statenleden en 25% van de bestuurders in het Waterschap vrouw is? Ook jonge mensen, mensen van kleur en minderheidsgroepen zijn hier niet goed vertegenwoordigd. Het is tijd voor een nieuwe, diverse generatie vrouwelijke politici.

In mei 2022 is de bijzondere editie ‘Kandidaat voor de Regio’ gestart, in aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap in maart 2023. Dit Mentornetwerk richt zich op vrouwen met interesse in lokale politiek en in het bijzonder de Provincie en het Waterschap. Deelnemers krijgen een persoonlijk mentor en volgen een aantal trainingen. Ook gaan we samen op werkbezoek zodat zij een indruk krijgen van het werk in de Provincie en het Waterschap.

Programma

Kandidaat in de Regio gaat van start in mei 2022. Dit traject is een voorbereiding op actief worden in het Waterschap of de Provincie (of een andere lokale politieke functie), en biedt de deelnemers het volgende:

  1. Persoonlijk mentorschap. De deelnemers worden gekoppeld aan een vrouw die reeds actief is (geweest) in de provincie of het waterschap;
  2. Trainingen. In drie online trainingen (sollicitatietraining, campagnetraining en training politieke praktijk) leren vrouwelijke experts en politici de deelnemers verschillende politieke vaardigheden bij;
  3. Groepexcursie. Op bezoek bij een Provincie en een Waterschap;
  4. Netwerk. Ontmoeting tussen vrouwen van allerlei politieke kleuren en uit heel Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van het Mentornetwerk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Inschrijven kan onderaan deze website (scroll naar onder).