MENTORNETWERK

Over het mentornetwerk

Het ‘Stem op een Vrouw Mentornetwerk’ is een partijbreed netwerk van vrouwelijke politiek aspiranten en politici. We koppelen vrouwen en meiden die politieke ambities hebben of daar nog over twijfelen aan vrouwen met politieke ervaring. En we matchen vrouwelijke politici die op zoek zijn naar een buddy aan elkaar. Naast mentorschap bieden we deelnemers skillstraining, bijvoorbeeld in solliciteren, debatteren en persoonlijke profilering. Doordat dit netwerk partijoverstijgend is, creëren we zusterschap over de partijen heen en voorkomen we onderlinge concurrentie.

Het netwerk is opgericht in 2020 en heeft sindsdien al meer dan 400 deelnemers geholpen! Van gemeenteraden tot de Tweede Kamer, overal vind je oud-deelnemers van dit netwerk. 

Inhoudsopgave

"Ik heb nu meer inzicht in de manieren waarop ik me op kandidering voor kan bereiden: door aan politieke activiteiten deel te nemen en mezelf zichtbaar te maken."
Anke Koopmann
Oud-deelnemer Mentornetwerk

Hoe kan je meedoen?

Op dit moment kan je je aanmelden voor het netwerk Vrouwen in de Politiek (aanmelden tot en met 28 april). Hieronder vind je meer informatie.

"Ik heb mijn politieke netwerk vergroot, weet beter welke politieke rollen er zijn en welke bij mij passen. En ik heb veel geleerd over mezelf."
Funda Ileri
Oud-deelnemer Mentornetwerk

Ontstaan en successen

Het ‘Stem op een Vrouw Mentornetwerk’ is opgericht begin 2020, middenin de coronapandemie. Dat begon vanuit de wens om tijdens de periode van lockdown te zorgen dat vrouwelijke aspiranten en politici toch nog met elkaar konden netwerken, nu dat fysiek niet mogelijk was. Zo onstond het idee van een online mentornetwerk. Bij de eerste lichting meldden meer dan 100 vrouwen en meiden met politieke aspiraties zich aan, en het lukte gelukkig ook om 100 politiek actieve vrouwen te vinden die mentor wilden zijn. Zo was het eerste mentornetwerk geboren. Het succes lag toen al in de laagdrempeligheid van het netwerk: er zijn geen eisen voor deelname behalve oprechte interesse, en online afspreken zorgt bovendien voor de mentoren met drukke banen dat zij het tóch naast hun werk konden doen.

Van BIJ1 tot VVD, van SP tot CDA, het netwerk is partij-overstijgend en bovenal effectief: inmiddels namen al 500 mensen deel aan dit netwerk, zo’n 65% van hen werd politiek actief. Zij werden bijvoorbeeld om lid van een politieke partij, deel van een commissie en kandideerden zich als volksvertegenwoordiger. Je vindt oud-deelnemers van het mentornetwerk in verschillende gemeenteraden, waterschappen, provincies en in de Tweede Kamer.

Tot nu toe zijn van het mentornetwerk de volgende lichtingen georganiseerd:

  • Mentornetwerk Vrouwen en meiden met politieke aspiraties en twijfels (2020), 100 mentees en 100 mentoren;
  • Mentornetwerk Vrouwen en meiden met aspiraties en twijfels (2021), 50 mentees en 50 mentoren;
  • Mentornetwerk Kandidaat voor de Raad (2021), 50 mentees en 50 mentoren;
  • Mentornetwerk Kandidaat voor de Regio (2022), 15 mentees en 15 mentoren.