MENTORNETWERK

In maart 2020 zijn wij gestart met het ‘Stem op een Vrouw Mentornetwerk’: een partijbreed netwerk dat meiden, vrouwen en non-binaire mensen met politieke interesse en ambitie koppelt aan vrouwelijke politici. Zij worden elkaars mentee/mentor. Zowel deelnemers met eerdere politieke ervaring als politiek aspiranten zijn welkom. Van SP tot VVD, van GroenLinks tot CDA: ons Mentornetwerk is partij-overstijgend. Inmiddels namen al ruim 400 mensen deel aan het Mentornetwerk.

Veel mentees zetten in dit traject concrete stappen, zoals lid worden bij een politieke partij of meekijken bij lokale politieke vergaderingen. Sommige deelnemers belanden zelfs al binnen enkele maanden op een kieslijst. Voor mentoren is dit traject een manier om hun kennis te delen. Zij komen uit het hele land en vanuit verschillende politieke functies: van Raadsleden tot Tweede Kamerleden, van Algemeen Bestuurders uit het Waterschap tot griffiers. 

Stem op een Vrouw koppelt de mentee/mentor duo’s uit iedere lichting handmatig. Hierbij kijken we naar een mooie inhoudelijk match: sluiten de leerdoelen van de mentee aan op de ervaringen van de mentor? Ook proberen we iedereen te voorzien van een match uit eigen regio. Tevens verzorgt de organisatie een op maat gemaakte handleiding voor alle deelnemers, en worden de mentoren en mentees op de hoogte gehouden van interessant trainingsaanbod ter aanvulling op het Mentornetwerk. Zo streven we ernaar dat alle deelnemers het maximale uit deze ervaring halen. 

"Ik geniet ervan om jongere vrouwen te ondersteunen in hun wens om politiek actief te worden en mijn passie voor politiek met hun te delen."
Teresa Marcos
Mentor en bestuurslid D66 Noord-Holland

Van oktober 2020 tot en met mei 2021 organiseerden wij in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de tweede lichting: het Politieke Vrouwen Mentornetwerk. Momenteel loopt de derde lichting van het traject: Kandidaat voor de Raad.

Huidige lichting: Kandidaat voor de Raad (april 2021 - maart 2022)

In april 2021 is het huidige traject van het Mentornetwerk van start gegaan. Dit keer organiseren we een bijzondere editie genaamd ‘Kandidaat voor de Raad’. We richten ons in dit traject op 50 deelnemers die zich willen kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022, of op een andere manier lokaal politiek actief willen worden. De deelnemers hebben een persoonlijk mentor, en volgen daarnaast een trainingstraject.

Het gemiddelde percentage vrouwen in de Raad is nu slechts 31% (1). Helaas is er dus ook lokaal nog geen evenredige vertegenwoordiging. Onder de groep vrouwen die reeds politiek actief is, zit bovendien weinig diversiteit. Dat is zonde, want de gemeenteraad is dé springplank voor een politieke carrière.

"Ondanks onze verschillende politieke kleuren hebben mijn mentor en ik interessante gesprekken gevoerd. Ik heb veel aan haar advies en praktische tips gehad."
Ángela Castaño Estévez
Mentee

Informatie voor huidige deelnemers

De trainingen als onderdeel van het programma worden gegeven door vrouwelijke trainers uit het netwerk van Stem op een Vrouw. Zij zijn allen ervaren trainers die bekend zijn met de politieke realiteit. De kennis die je in dit traject opdoet, is specifiek in te zetten als voorbereiding op de Gemeenteraadsverkiezingen. Echter, de vaardigheden die je leert zijn ook inzetbaar op andere vlakken in de persoonlijke carrièreontwikkeling. De planning voor de trainingen is als volgt:

1. Openingsbijeenkomst – Donderdag 29 april van 19.00 – 21.00 uur.

2. Training ‘Hoe werkt de raad en kies je een partij?’ – Donderdag 27 mei van 19.00 – 21.00 uur. 

3. Training ‘Solliciteren voor de raad’ – Donderdag 3 juni van 19.00 – 21.00 uur of donderdag 24 juni van 19.00 – 21.00 uur (indeling in twee groepen)

4. Training ‘Lokaal je netwerk opbouwen’ – Zaterdag 11 september, van 10.00 – 12.30 uur.

5. Training ‘Campagnevoeren & omgaan met media’ – Zaterdag 6 november van 09.00 – 11.00 uur of van 12.00 – 14.00 uur (indeling in twee groepen)

6. Training ‘Samenwerken in de politiek’ – Zaterdag 15 januari van 09.00 – 11.00 uur of van 12.00 – 14.00 uur (indeling in twee groepen)

"Er ontstaat veel energie uit onze gesprekken. Zij leert van mij, maar ik ook absoluut van haar. Belangrijke reden waarom ik mij überhaupt heb aangemeld: de link kunnen leggen met jongeren en beelden van buiten de politieke bubbel."
Patricia Kusters
Mentor en gemeenteraadslid GroenLinks Hoorn


Wanneer kan ik mezelf opgeven als mentee of als mentor?

Op dit moment is aanmelden als mentor of mentee niet mogelijk. Houd onze Stem op een Vrouw social media in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn wanneer de inschrijvingen weer openen. Heb je vragen over dit programma van Stem op een Vrouw? Mailen kan naar: mentor at stemopeenvrouw punt com.

Steun je ons ook?

Vind jij dit ook belangrijk? Word donateur, volg ons op social media, schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan de website), of kijk eens in onze webshop voor stickers.