Onze inzet voor een veilige politieke werkomgeving

Stem op een Vrouw zorgt structureel voor meer vrouwen die verkozen worden in de politiek. Maar op dit moment is die politiek voor velen van hen geen veilige werkomgeving; zo’n 80-95 procent van de vrouwelijke politici krijgt op enig moment in hun carrière te maken met een vorm van geweld. Politieke partijen werken veelal individueel aan dit probleem, in plaats van dat zij samenwerken aan een minder onveilige cultuur. Er is meer kennis nodig over de oorzaken en gevolgen van die onveiligheid, er is behoefte aan ondersteuning bij politieke vrouwen, en er is natuurlijk vooral actie nodig. Daarvoor werkt Stem op een Vrouw op verschillende wijzen aan het verbeteren van de veiligheid van vrouwen (en iedereen) in de politiek. Hieronder lichten we onze verschillende methoden uit. Doe je mee? Download het Actieplan voor Politieke Partijen, word donateur van Stem op een Vrouw, of sluit je aan bij de werkgroep.

Inhoudsopgave

Actieplan Veilig in de Politiek

In november 2022 publiceerde Stem op een Vrouw het Actieplan Veilig in de Politiek. Dit actieplan zet onderbouwd uiteen dat vrouwen nu niet veilig genoeg zijn in de politiek en hoe dit zich uit, en bevat op zes verschillende thema’s concrete acties die politieke partijen kunnen ondernemen om dit tegen te gaan. Denk aan verbeteringen van de klachtenstructuur, meer inclusieve werving en selectie, en het herzien en handhaving van de gedragscode.

Download het Actieplan Veilig in de Politiek hier (klik).

Werkgroep Veilig in de Politiek

In november 2022 is de werkgroep Veilig in de Politiek opgericht. Een politieke werkgroep onder leiding van stichting Stem op een Vrouw en IZI Solutions, met als doel om:

  1. Partijen handvatten te bieden aan landelijke politieke partijen om hun partij (inclusief lokale afdelingen) veilig(er) te maken voor vrouwen en iedereen;
  2. De uitwisseling van kennis en good practices te faciliteren tussen politieke partijen en politieke vrouwennetwerken.

 
In de werkgroep zitten afgevaardigden van landelijk actieve politieke partijen. We vragen van elke partij om drie afgevaardigden te leveren; een lid van het partijbestuur, een medewerker van het partijbureau, en een bestuurslid van het vrouwennetwerk van de partij (indien dit er is). Zo zorgen we dat binnen de partij niet slechts één iemand verantwoordelijk is voor dit thema en dat de kennis direct op meerdere plekken in de partij kan landen.

De leden van de werkgroep bestaan uit (laatst geupdate op 18 juli 2023):

  • BIJ1: Dinah Bons (bestuurslid)
  • ChristenUnie: Anne Schipper (directeur landelijk bureau), Hanneke Palm (partijbestuur), Jacqueline Vandermeer (directie landelijk bureau), Jannette Prins (Politiek Vrouwen Overleg), Shermin Amiri (bestuurslid), Thijs van Rens (verenigingsadviseur Integriteit), 
  • D66: Noud van Zijp (verenigingsadviseur Processen en Integriteit), Sharnice Trinidad (verenigingsadviseur Diversiteit en Inclusie)
  • DENK: Funda Ileri (bestuurslid), Nancy Rijssel (bestuurslid), Sarah AlRubey (bestuurslid)
  • GroenLinks: Floor de Koning (directeur landelijk bureau), Imane Nadif (partijbestuur), Allison Luger (voorzitter FemNet)
  • PvdA: Marissa Buur (bestuurslid Rooie Vrouwen), Irene Stortenbeek (bestuurslid Rooie Vrouwen), Jessie Samwel (medewerker Sociale Veiligheid), Jopie Nooren (vice-voorzitter partijbestuur)
  • SP: Jannie Visscher (partijvoorzitter)
  • Volt: Christa Bekooij (projectleider Mens & Organisatie), Marian Mourits (co-voorzitter Vrouwen van Volt)
  • VVD: Marijke Vos-Maan (voorzitter Liberale Vrouwen Netwerk), Pia Band (stuurgroep Liberale Vrouwen Netwerk)

Ook het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is aangesloten.

Stem op een Vrouw zet zich in om nog meer landelijke politieke partijen zich hierbij aan te laten sluiten. Is jouw partij nog geen deel van de werkgroep? Stuur deze pagina dan naar hen door! Voor meer informatie en aanmelden, neem contact met ons op.

Nieuw: Training 'Samen weerbaar bij online haat'

Politieke partijen, fracties, politici en politiek medewerkers worden allemaal geraakt door online haat. Ofwel omdat het henzelf is overkomen of nog kan overkomen, of omdat zij dit bij collega’s zien. De training ‘Samen weerbaar bij online haat’ faciliteert een gezamenlijk gesprek over de uitingen en gevolgen van online haat, legt uit hoe je online haat kunt herkennen, wat je zelf kunt doen om jezelf weerbaar te maken én hoe je als collega’s kunt zorgen voor goed georganiseerde onderlinge steun.

De training duurt een dagdeel (4 uur) en kan gegeven worden op locatie. Heb je interesse in het afnemen van deze training? Neem dan contact met ons op.

Steun het werk van Stem op een Vrouw

We hebben steun nodig om de politiek een veilige plek te maken voor alle vrouwen, en voor iedereen. Vind jij het belangrijk dat we dit werk voort kunnen zetten? Word donateur!