Stem op een Vrouw in de klas

Bij Stem op een Vrouw hechten we veel belang aan politieke educatie. Op school kunnen kinderen en jongeren leren over wat politiek is en waarom het belangrijk is dat iedereen gehoord wordt. Daarom hebben wij verschillende lespakketten die je bij ons kunt afnemen. Vanuit de stichting bieden wij deze lespakketten gratis aan, aan iedereen die ze voor de klas wilt gebruiken. Op deze pagina vind je meer informatie over de lessen. 

Wil je liever niet zelf de les geven, maar een gastles afnemen? Dat kan! Een van onze getrainde gastdocenten komt op verzoek naar jouw school.

Lespakket Vrouwen in de Politiek

Het lespakket Vrouwen in de Politiek is een lespakket voor kids en jongeren van 14 tot 20+ jaar, ontworpen om hen te informeren over het belang van representatie en vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Wat is representatie? Hoe lang is er al vrouwenkiesrecht? Waarom is het van belang dat er meer vrouwen de politiek in gaan? Die vragen behandelen we in dit lespakket. Door op een interactieve manier deze onderwerpen bespreekbaar te maken, worden de jongeren aan het denken gezet over wie er wel en niet politiek gehoord worden. 

De les bespreekt de volgende drie onderwerpen:

 1. Vrouwen in de politiek nu;
 2. Geschiedenis van vrouwen in de politiek; 
 3. Het belang van politieke representatie.
 

De inhoud kan behandeld worden in één uur. Echter raden wij aan om het in twee lesuren te behandelen, om de jongeren de kans te geven het gesprek hierover samen aan te gaan. Hieronder kun je het lespakket downloaden. De download bestaat uit: 

 • Lesbrief. De docentenhandleiding met alle informatie die je nodig hebt om de les te kunnen geven;
 • Werkboek. Het werkboek met een aantal korte opdrachten over les materiaal;
 • De visuele middelen die je kunt gebruiken bij het geven van de les.

Module Provinciale Staten en Waterschap

Wat zijn de taken van de Provincie en Waterschap? Hoe ziet de dag van een Statenlid of waterschapsbestuurder eruit? Waarom is ook hier representatie van vrouwen en jongeren belangrijk? De module Provinciale Staten en waterschappen is ontworpen om leerlingen hierover te informeren. De module bestaat uit een werkboek voor leerlingen en een docentenhandleiding (inclusief antwoordblad). De les duurt een lesuur, of ongeveer 60 minuten.

Deze module is een aanvulling op het lespakket Vrouwen in de Politiek (zie hoger op deze pagina). Hebben je leerlingen nog weinig politieke kennis? Dan raden we aan om (een deel van) die lesbrief eerst te behandelen.

Leerdoelen 

Na deze les zijn leerlingen in staat om:  

 • Uit te leggen wat de Provinciale Staten en waterschappen zijn;  
 • De verschillende taken van de provincie en waterschappen te herkennen; 
 • Uit te leggen wat het belang van is van representatie in de politiek; 
 • Te omschrijven welke onderwerpen zij belangrijk vinden in het Waterschap en de provincie.

Hieronder kun je de module downloaden. De download bestaat uit:

 • Lesbrief. De docentenhandleiding met alle informatie die je nodig hebt om de les te kunnen geven;
 • Werkboek. Het werkboek met een aantal korte opdrachten over les materiaal.

Tip: Politica op bezoek

Als bonus raden wij aan om – als toevoeging op de les –  een lokale politica uit te nodigen in de klas. Representatie werkt tenslotte vaak direct: in contact komen met een politica is leerzaam, verlaagt de drempel naar politiek en kan jongeren een rolmodel bieden. Een politica kan haar ervaringen delen, vertellen wat representatie voor haar betekent en bijvoorbeeld met de leerlingen delen hoe zij politiek actief is geworden.

Hulp nodig bij het benaderen van een politica uit jouw gemeente? Neem contact met ons op via:

educatie@stemopeenvrouw.com

Download lesmateriaal

Steun het educatie werk van Stem op een Vrouw

Deze lessen worden gratis aangeboden door stichting Stem op een Vrouw. We hebben echter steun nodig om dit lespakket bij zoveel mogelijk scholen onder de aandacht te brengen. Vind jij het belangrijk dat we dit werk voort kunnen zetten? Word donateur of doe een eenmalige donatie!