Lespakket Vrouwen in de Politiek

Het lespakket Vrouwen in de Politiek is een lespakket voor kids en jongeren van 14 tot 20+ jaar, ontworpen om hen te informeren over het belang van representatie en vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Wat is representatie? Hoe lang is er al vrouwenkiesrecht? Waarom is het van belang dat er meer vrouwen de politiek in gaan? Die vragen behandelen we in dit lespakket.

Door op een interactieve manier deze onderwerpen bespreekbaar te maken, worden de jongeren aan het denken gezet over of zij en anderen op dit moment politiek gehoord worden. 

De les bespreekt de volgende drie onderwerpen:

  1. Vrouwen in de politiek nu;
  2. Geschiedenis van vrouwen in de politiek; 
  3. Het belang van politieke representatie.
 

Het lespakket bestaat uit een lesbrief (docentenhandleiding), verschillende video’s, een werkboek en een PowerPoint. In de lesbrief zijn ook de bijbehorende bronnen te binnen en verdiepende informatie over de inhoud. Bijgevoegd is ook het antwoordblad voor de opdrachten uit het werkboek. De inhoud is gericht op leerlingen van 14 tot 20+ jaar, onafhankelijk van onderwijsniveau, en kan behandeld worden in één uur. Echter raden wij aan om het in twee lesuren te behandelen, om de jongeren de kans te geven het gesprek hierover samen aan te gaan.

Gastles door Stem op een Vrouw

Vanuit de stichting bieden wij gastlessen aan. Een getrainde gastdocent kan in de klas de les geven. Ook regelen wij op verzoek dat er naast een gastdocent ook een vrouwelijke politica mee komt om te vertellen over haar werk. Klik hieronder om jouw klas hiervoor aan te melden. 

Download het lespakket

Het lespakket biedt alle tools voor docenten om de les zelfstandig te geven. Hieronder vind je alle middelen die je nodig hebt, namelijk:

1. Lespakket, bestaande uit:

  • Lesbrief. De docentenhandleiding met alle informatie die je nodig hebt om de les te kunnen geven;
  • Werkboek.Het werkboek met een aantal korte opdrachten over les materiaal. De antwoorden vind je als bijlage in de Lesbrief.
  • PowerPoint. De presentatie die je kunt gebruiken bij het geven van de les.

2. Video’s

Een link naar de video’s die je kunt gebruiken ter ondersteuning van de les.

Tip: Politica op bezoek

Als bonus raden wij aan om – als toevoeging op de les –  een lokale politica uit te nodigen in de klas. Representatie werkt tenslotte vaak direct: in contact komen met een politica is leerzaam, verlaagt de drempel naar politiek en kan jongeren een rolmodel bieden. Een politica kan haar ervaringen delen, vertellen wat representatie voor haar betekent en bijvoorbeeld met de leerlingen delen hoe zij politiek actief is geworden. 

Hulp nodig bij het benaderen van een politica uit jouw gemeente? Neem contact met ons op via: educatie [at]  stemopeenvrouw [punt] com

Steun de verspreiding van dit lespakket: doneer

Dit lespakket wordt gratis aangeboden door team Educatie van stichting Stem op een Vrouw. We hebben echter steun nodig om dit lespakket bij zoveel mogelijk scholen onder de aandacht te brengen. Vind jij het belangrijk dat we dit werk voort kunnen zetten? Word donateur of maak een eenmalige donatie!