Interview | Geraldine: “Ik wil het politieke systeem begrijpen”

door Nanda van der Poel 

In september kun je je weer aanmelden voor het Stem op een Vrouw-Mentornetwerk. Hoe is het om hieraan mee te doen? We interviewden drie deelnemers over waarom zij zich hebben aangemeld, hoe ze het netwerk ervaren en wat ze willen bereiken. Het eerste interview is met de 54-jarige Geraldine uit Amsterdam, die nog niet politiek actief is maar dit graag wilt verkennen. Ze is via Stem op een Vrouw gekoppeld aan een mentor, die gemeenteraadslid is in Almere.

Het Stem op een Vrouw-Mentornetwerk is een partij-overstijgend netwerk dat vrouwen die (misschien) politiek actief willen worden koppelt aan vrouwen die reeds politiek actief zijn. Sinds de start van het netwerk in 2020 zijn er al meer dan 400 vrouwen en meiden aan elkaar gematcht. Naast mentorschap krijgen deelnemers aan het mentornetwerk ook training in politieke vaardigheden, bijvoorbeeld in solliciteren, debatteren en persoonlijke profilering – uiteraard door ervaren, vrouwelijke trainers uit het netwerk van Stem op een Vrouw. Doordat dit netwerk over partijkleur heen kijkt, en het niet nodig is dat je (al) lid bent van een politieke partij, creëren we zusterschap over partijkleur heen.

Over Geraldine

  • 54 jaar 
  • Woont in Amsterdam 
  • Geboren in Zuid-Afrika en opgegroeid in Australië 
  • Werkt als organisatieadviseur en mensenrechtadvocaat 
  • Deelnemer aan het mentornetwerk sinds lente 2024

"Ik wil erachter komen of het politieke systeem klaar is voor mijn inbreng."

Waarom heb je je aangemeld voor het Mentornetwerk van Stem op een Vrouw? 

De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af of politiek actief worden iets voor mij is, maar ik krijg geen hoogte van het politieke systeem. Er gebeurt heel veel achter de schermen en er is veel bureaucratie. Ik wil erachter komen of het systeem soepel genoeg is voor een ‘andere stem’ – mijn stem – en voor meer participatie. Is het systeem wel klaar voor mijn inbreng? In mijn omgeving is er niemand politiek actief, dus ik ging op zoek naar een andere plek waar ik mijn vragen kan stellen. Door deelname aan het Mentornetwerk hoop ik te leren hoe ik mijn kennis kan toepassen in de politiek. 

Zou je politiek actief willen worden? 

Ik heb een specifieke skillsset waarvan ik denk dat die nuttig zou zijn in de politiek. Al vanaf mijn jeugd – ik groeide op als een vrouw van kleur tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika – heb ik alles zelf moeten doen, alles zelf moeten bereiken. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb al veel kennis over politiek, mensenrechten, intersectionaliteit en hoe de overheid werkt. Mijn ervaring en kennis wil ik graag inzetten om de verdeeldheid in ons land tegen te gaan, en om vooruitgang in gang te zetten. Soms lijkt het namelijk alsof we als samenleving stilstaan.

Als ik politiek actief zou worden, zou ik een rolmodel willen zijn voor iedereen. Dus niet alleen een vertegenwoordiger van ‘mijn’ doelgroep, maar ook voor bijvoorbeeld voor mensen met een rolstoel en de witte man.

Wat wil je uit het mentornetwerk halen? 

Ik wil een geïnformeerde keuze maken of ik de politiek in wil en of ik dat kan. Of dat er een andere manier is waarop ik mijn politieke doelen kan bewerkstelligen. Hoe dan ook, wil ik goed voorbereid aan deze stap beginnen. Op de eerste kennismakingsavond zijn al wat zorgen hierover van mij weggenomen, dus dat was een goede start. 

Er is niet een specifiek onderdeel van het netwerk waar ik naar uit kijk. Ik vind het vooral prettig om me te kunnen begeven onder veel jonge vrouwen. Mijn insteek is ook een soort onderzoek: wie zijn die andere aspiranten en politici? Wat is de gemeenschappelijke eigenschap van degenen die meedoen? Je denkt dat politici een sterk kompas moeten hebben, is dat zo? Wat motiveert hen?

"Wat mij erg raakte is het vertrouwen en de moed die mijn mentor nodig had om politiek actief te worden."

Heb je een goede klik met je mentor? 

De mentor aan wie ik gematcht ben is gemeenteraadslid in Almere, en ik vind haar super inspirerend! Wat ik van haar wil leren is hoe ze haar werk en rol als raadslid vindt, en wat het inhoudt om raadslid te zijn. Tijdens onze eerste kennismaking heeft ze me verteld hoe zij zich inzet voor verandering, en dat zij het belangrijk vindt om verschillende perspectieven te vertegenwoordigen – en niet alleen dat van haarzelf. Wat mij erg raakte is het vertrouwen en de moed die zij nodig had om politiek actief te worden. Ondanks onze verschillende politieke kleuren, vind ik het fijn en leerzaam om het politieke landschap door haar ogen te bekijken. 

Dit interview met mentee Geraldine is deel van een drieluik, waarin verschillende deelnemers aan het Stem op een Vrouw-Mentornetwerk hun ervaringen delen. Vind hier de andere interviews.

Word lid van het Mentornetwerk

Twijfel jij of de politiek iets voor jou is, en wil jij dat verkennen? Of ben je toe aan een stap naar de politiek, maar kan je nog hulp gebruiken? Vanaf 2 september kun je je weer aanmelden! Voor meer info en aanmelden: KLIK HIER.

Steun ons werk met een donatie

Vind jij het ook belangrijk dat vrouwen en meiden hun politieke ambities kunnen verkennen? Om deelname betaalbaar te houden en gratis plekken aan te bieden aan wie dat nodig heeft, kunnen we jouw steun goed gebruiken. Steun Stem op een Vrouw: word donateur