Internationale Vrouwendag: FemTopia

8 maart 2022,
19:30,
Amsterdam

Nederland is nog lang niet het FemTopia waar we van dromen: een vrouwvriendelijke, inclusieve en toegankelijke wereld waarin iedereen op waarde wordt geschat en gender er misschien zelfs niet meer toe doet. Na jaren van hard werk, vele wielen die zijn uitgevonden en sterke schouders om op te staan, zijn we inmiddels in de vierde feministische golf aanbeland. Een intersectionele en activistische golf, die bestaat uit vele stemmen met verschillende prioriteiten, maar één gezamenlijk doel: een gelijkwaardig land waarin vrouwen willen en kunnen wonen, leven, werken, zorgen, genieten, uitblinken en liefhebben.

En we leefden nog lang en gelijkwaardig.

Op 8 maart nodigen we jullie – oude rotten in het femi-vak, de harde kern van de strijd voor gelijkheid, new kids on the block en alle andere nieuwsgierige aagjes – uit in Pakhuis de Zwijger om Internationale Vrouwendag te vieren en FemTopia stukje bij beetje vorm te geven. Verwacht feminisme, feest en eindelijk weer fysiek flaneren!

Wat kan je verwachten?

  • Een doorlopend programma in de Grote Zaal met onder andere een keynote van filosofe Kate Kirkpatrick, een heuse zeepkisten programmapitch-wedstrijd, een intergenerationeel gesprek met onder andere Marjan SaxDinah de Riquet-Bons en Enaam Ahmed Ali en optredens.
  • Een politiek programma in de IJzaal waar je (kandidaat) raadsleden leert kennen, we fragmenten van de documentaire ‘Momentum‘ kijken en we over het belang van representatie praten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, gehost door Stem op een Vrouw.
  • Een speciale talk over vrouwen en hun toegang tot het recht en strategische procederen voor vrouwenrechten door Raja Azaroual van de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam en Bureau Clara Wichmann.
  • Een vertoning van de prachtige documentaire ‘Sisterhood‘.
  • Een les over de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen van Atria door Kaouthar Darmoni: de geschiedenisles die je altijd al had willen hebben over de pioniers uit de ZMV-Vrouwenbeweging.
  • Een fijne hoek waar je kunt luisteren naar fijne audio, onder andere de podcast ‘Op Frida’s Vleugels’ over handicap, seksualiteit en etniciteit, die Eline Pollaert en Xandra Koster maakten over de Frida Kahlo-tentoonstelling in het Drents Museum.
  • Een foto-expositie in het café: Women’s March van A tot Z door fotograaf Sabine van Nistelrooij.

Dit event is een samenwerking van Pakhuis de Zwijger, Stem op een Vrouw, Women Inc., Feminists Against Ableism, Women’s March, Humanistisch Verbond, Atria, Bureau Clara Wichmann, FNV, WeRise, The Titty Mag, Yoni, Vrouwenrechtswinkel Amsterdam en Amsterdam Museum.

Kom langs in Pakhuis de Zwijger of kijk dit evenement online! Reserveer je plek via de website van het event: https://dezwijger.nl/programma/femtopia.