Per januari 2025 heeft Stem op een Vrouw een nieuw bestuur. Raissa Biekman wordt voorzitter, en wordt vergezeld door maar liefst zes nieuwe gezichten: Merel Demircan (penningmeester), Karlijn Straver (secretaris), en algemeen bestuursleden Amina Hassan Sheikh Ali, Madelon Stokman, Lema Salah en Eline Bosman. We stellen hen hieronder aan je voor.
Een nieuw bestuur betekent ook dat we van enkele bestuursleden afscheid namen eind 2024. Onze grote dank gaat uit naar Anne-Floor van Tilburg (oud-voorzitter), Parisa Elah-Madadzadeh (oud-penningmeester) en Kirsten van den Hul (oud-algemeen bestuurslid). Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan de groei van Stem op een Vrouw, en hebben zich met grote betrokkenheid, liefde en expertise voor de stichting ingezet.
Raissa Biekman (voorzitter)
Raissa Zinsi Biekman (zij/haar) is Politiek Specialist bij de Ambassade van de Verenigde Staten in Wassenaar. Daarvoor werkte zij als beleidsmedewerker bij de D66-fractie in de Tweede Kamer, op de portefeuilles Binnenlandse Zaken, Drugsbeleid en Koninkrijksrelaties. Raissa heeft een achtergrond in politicologie en bestuurskunde en is tevens politiek analist voor verschillende media, dagvoorzitter en moderator. Dit wordt haar tweede termijn in het bestuur, en de eerste als voorzitter.
Raissa uit een familie van Surinaamse vrouwen die politiek actief waren. Zowel haar oma’s als haar moeder waren pioniers in de politiek. Ze vertelt:
“In gesprekken over representatie in de politiek moet ik nog vaak uitleggen dat het vrouwenkiesrecht in Nederland, dat nu meer dan 100 jaar bestaat, niet van toepassing was op alle vrouwen – waaronder mijn oma’s, die in de kolonie Suriname woonden. Zij kregen pas decennia later stemrecht, maar hebben zich altijd met politiek beziggehouden. Deze geschiedenis inspireert mij om een goede toekomstige voorouder te zijn. Ik wil niet alleen meer vrouwen in de politiek krijgen, maar ook een positieve impact hebben op de emancipatie en representatie van vrouwen in Nederland.”
De minister-president van Barbados, Mia Mottley, is voor haar een belangrijke inspiratie: “Ik hoop ooit met haar een hele avond op een veranda te zitten en van gedachten te wisselen over geopolitieke ontwikkelingen en hoe je in die context een authentieke en visionaire leiderschapsstijl ontwikkelt. Haar slogan “Forward ever, backward never” is voor mij een enorme bron van inspiratie, veerkracht en strijdlust om het verschil in de politiek en de samenleving te maken.”
Merel Demircan (penningmeester)
Merel Demircan (zij/haar) is werkzaam als senior finance consultant in de publieke sector en de nieuwe penningmeester van Stem op een Vrouw. Ze is, naast haar werk als financial, actief in de Raad van Toezicht van Offlimits. Deze organisatie zet zich in voor de ondersteuning van mensen die te maken hebben (gehad) met online grensoverschijdend gedrag en misbruik. Daarnaast is ze lokaal betrokken bij de PvdA Woerden.
“Ik krijg energie van meedenken over sociaal-maatschappelijke vraagstukken, samenwerken met inspirerende mensen en vind het hartstikke leuk om te kunnen bijdragen aan Diversiteit en inclusie in de Nederlandse politiek. Want zeg nou zelf, we zijn er nog lang niet. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om als nieuwkomer en vrouw je plek te vinden in bestaande netwerken, daarom was ik meteen enthousiast over het werk van Stem op een Vrouw.”
Karlijn Straver (secretaris)
Karlijn Straver (zij/haar) is trainer, spreker, strateeg en adviseur voor Diversiteit & inclusie thema’s. Haar expertise ligt op het gebied van gendergelijkheid en inclusief werkgeverschap. Ze werkt al jaren aan het bouwen van bruggen tussen vrouwenrechten en de werkvloer, in verschillende rollen zowel binnen de non-profit sector als internationale corporates. Ook gaf ze als Universitair Docent les aan de Vrije Universiteit Amsterdam over gendergerelateerde thema’s. Momenteel werkt ze als Programmamanager bij Terre des Hommes Nederland.
“Me inzetten voor gelijke rechten van vrouwen is al sinds mijn tienerjaren een rode draad in mijn leven. Samen werken we aan een wereld met gelijke kansen. Dat is nu nog een utopie, maar wellicht ooit de realiteit!”
Amina Hassan Sheikh Ali
Amina Hassan Sheikh Ali (zij/haar) is microbioloog, organisatieadviseur & politicoloog. Ze is werkzaam als strategisch adviseur Gezond Leven bij de Gemeente Amsterdam, en was tot voor kort deel van de Amsterdam Economic Board. Hiervoor was ze onder meer beleidsadviseur en consultant in de publieke sector. Haar missie is: ‘de wereld een betere plek maken, juist voor de mensen voor wie het nu het meest onveilig of ongelijk is’. Het liefst vindt ze oplossingen voor complexe systeemproblemen. Naast haar rol bij Stem op een Vrouw is ze bestuurder bij Stichting SomAstel en onderzoeker.
Madelon Stokman
Madelon Stokman (zij/haar) werkt bij de NTR als Eindredacteur Levensbeschouwing en Net in Nederland (een platform voor nieuwkomers). Bij de NTR is ze tevens lid van het kernteam Diversiteit en Inclusie. Madelon studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Middle Eastern Studies aan de American University in Cairo (AUC). Na haar studie werkte ze bij het ISIM aan een project over vrouwenrechten in islamitische landen en bij het Women’s Studies Centre in Jeruzalem. Daarna is ze als journalist aan de slag gegaan bij de publieke omroep.
“Ik kijk er enorm naar uit om mij in te zetten voor Stem op een Vrouw. Het is belangrijk dat er meer vrouwen in de politiek gaan en dat ze dat in een veilige omgeving kunnen doen.”
Lema Salah
Lema Salah (zij/haar) is historicus, programmamaker en moderator met een brede expertise op het snijvlak van militaire geschiedenis, conflictstudies, internationale betrekkingen, management, gender en Afghanistan. Zij is promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op de afdeling Politicologie en het Centrum voor Internationaal Conflict, Analyse & Management (CICAM). Daarnaast is zij als onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Tevens is ze programmamaker en moderator, en adviseur bij het Mondriaan Fonds en Erfgoed Brabant.
Lema brengt graag wetenschap, het maatschappelijk veld en podiumkunsten samen, om complexe maatschappelijke vraagstukken te belichten en bespreekbaar te maken. “Met mijn achtergrond in onderzoek en mijn betrokkenheid bij verschillende organisaties, zie ik het als een waardevolle kans om wetenschap en praktijk samen te brengen ten behoeve van een inclusiever kiesstelsel.”
Eline Bosman
Eline Bosman (zij/haar) werkte lange tijd op en rond het Binnenhof, onder andere als fractiemedewerker voor de PvdA en als politiek assistent. De afgelopen tien jaar werkte zij bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, bij de directie Midden Oosten en de directie Europese Integratie. Eline bleef in deze periode politiek actief en vervulde verschillende lokale bestuursfuncties voor de PvdA. Per januari 2025 is Eline werkzaam als hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace.
“Juist nu verworven vrouwenrechten wereldwijd en ook in Nederland onder druk staan, is het nodig dat meer vrouwen zich uitspreken en ook politiek actief worden. Het werk van Stem op een Vrouw is daarom belangrijk. Ik ben blij en vereerd als algemeen bestuurslid een bijdrage te gaan leveren.”