Leer over online haat en organiseer onderlinge steun

Op deze pagina

Waarom deze training

Voor veel politici is de politiek geen veilige werkomgeving; zo’n 80-95 procent van de vrouwelijke politici krijgt op enig moment in hun carrière te maken met een vorm van geweld, waaronder online haat. Politieke partijen, fracties, politici en medewerkers worden allemaal geraakt door online haat. Ofwel omdat het henzelf is (of nog kan) overkomen, of omdat zij dit bij collega’s zien. Dat heeft serieuze effecten: uit onderzoek van het ministerie van BZK blijkt dat politici die te maken hebben met online haat, kan leiden tot terugtrekker van sociale media, dat politici zich niet meer vrij uitspreken en zelfs kunnen uitvallen. Dit onderzoek laat ook zien dat onderlinge steun een positief effect heeft op de weerbaarheid. 

Inhoud van de training

De training ‘Samen weerbaar bij online haat’…

  • Faciliteert een gezamenlijk gesprek over de uitingen en gevolgen van online haat;
  • Legt uit hoe je online haat kunt herkennen;
  • Maakt duidelijk wat je zelf kunt doen om jezelf en de organisatie online veiliger en weerbaar te maken; en
  • Hoe je als collega’s zorgt voor goed georganiseerde onderlinge steun.

 

Wat levert het op?

Na het afnemen van de training weet je zowel op persoonlijk niveau en als groep beter hoe je online haat herkent, hoe je jezelf online beschermt, wat jij en je collega’s nodig hebben in de omgang met online haat – zodat iedereen hun werk kan blijven doen, en heb je vervolgstappen besproken voor het intern inrichten van die onderlinge steun.

.

Voor wie?

De training ‘Samen weerbaar tegen online haat’ is ontworpen voor groepen mensen die in de politiek samenwerken en dus ook in de positie zijn om elkaar te ondersteunen. Bijvoorbeeld fracties (politici en medewerkers), of een groep met daarin verschillende lagen uit de politieke organisatie zoals het partijbestuur, politici en woordvoerders samen. 

De training is in 2022 ontwikkeld in samenwerking met trainerscollectief Stroomversnellers, en is reeds gegeven bij o.a. D66 (landelijk) en Volt Amsterdam.

Ervaring: Volt Amsterdam

In de herfst van 2022 is de training gegeven bij Volt Amsterdam, aan de twee raadsleden en de fractiemedewerkers. Ook al was iedereen in het team op de hoogte van dat beide raadsleden te maken hadden met online haat, er werd intern weinig over gepraat. Het openbreken van het gesprek zorgde voor meer onderling begrip en kennis over hoe hiermee om te gaan.

"De training liet onze fractie bewust stilstaan bij de verschillende uittingen van online haat en liet ons inzien hoe vaak het eigenlijk voorkomt. De training biedt concrete handvatten om ermee om te leren gaan, zowel praktische tips als vormen van mentale steun die je elkaar als team kan geven."
Juliet Broersen
Raadslid Volt Amsterdam

Praktische details

De training ‘Samen weerbaar tegen online haat’ is geschikt voor groepen vanaf 6 tot 25 personen. Wil je de training afnemen voor een grotere groep, dan bespreken we graag de wensen en mogelijkheden.

De training duurt een dagdeel (4 uur) en kan gegeven worden op locatie. Deze wordt verzorgd door twee leden van ons trainersteam, die zowel opgeleid trainers zijn als ervaringsdeskundigheid hebben over omgaan met online haat. 

Heb je interesse in het afnemen van deze training? Neem dan contact met ons op.

Steun het werk van Stem op een Vrouw

We hebben steun nodig om de politiek een veilige plek te maken voor alle vrouwen, en voor iedereen. Vind jij het belangrijk dat we dit werk voort kunnen zetten? Word donateur!