% Vrouwen in de raad gedaald, meest voorkomende namen zijn Jan, Peter en Henk

PERSBERICHT

Het gemiddelde aantal vrouwen in de Gemeenteraad is de afgelopen vier jaar gedaald, meldt stichting Stem op een Vrouw. Direct na de verkiezingen in 2018 was dit nog 34 procent, echter een recente telling toont dat nu nog maar 31 procent van de raadsleden vrouw is. Slechts in 7 van de 345 gemeenten is de helft (of meer) van de raadsleden vrouw. De stichting maakte in samenwerking met LocalFocus/ANP een interactieve kaart van Nederland waarop je kunt opzoeken hoeveel procent vrouwen er in jouw gemeente in de raad zit (klik hier). “Je moet met een vergrootglas zoeken naar de 7 eenzame vlekjes op de kaart waar vrouwen wél gelijk vertegenwoordigd zijn”, aldus Devika Partiman, voorzitter van Stem op een Vrouw.

Gemeenten met het hoogste percentage vrouwen (50 procent of meer) zijn Amsterdam, Baarle-Nassau, Blaricum, Dijk en Waard, Schiermonnikoog, Wageningen en Zoeterwoude. Een groot contrast met onder meer Hardinxveld-Giessendam (100 procent mannen), Alblasserdam, Steenbergen (95 procent mannen), Bernheze en Renswoude (91 procent mannen). Van alle provincies scoort Friesland relatief het best: 35 procent van de Friese raadsleden is vrouw. Limburg scoort het slechts: hier is 75 procent van alle raadsleden man (cijfers per provincie). 

Daling vrouwen in de raad

De gemiddelde daling van het aantal vrouwen in de Gemeenteraad is geen verrassing; eerder onderzoek op lokaal niveau laat zien dat vrouwen structureel korter raadslid zijn dan mannen en dat zij minder vaak doorgroeien tot bestuursfuncties zoals wethouder en burgemeester. Dat is te zien op alle politieke niveaus; zo hebben we in 2022 pas voor het eerst een Kabinet waarin de helft van de ministersploeg vrouw is.  Vrouwen verlaten bovendien de raad vaker na één periode. Het is reden voor ernstige zorgen over de politieke cultuur. Met name jonge vrouwen en politici van kleur krijgen in hun werk te maken met discriminatie, maar ook met online haat en een werkomgeving die niet op hun behoeften is ingesteld. Dat kan lastig te doorbreken omdat zij structureel in de minderheid zijn.

Jan, Peter en Henk meest voorkomende voornaam in Gemeenteraad

Uit een namen-analyse van de raadsleden blijkt dat de meest voorkomende namen Jan, Peter en Henk zijn. De top 10 bestaat in zijn volledigheid uit mannennamen (klik hier); de raadsleden genaamd Jan, Peter, Henk, Hans, Wim, Jos, Bert, Paul, Erik, Frank en Frans vormen samen meer dan 10 procent van alle raadsleden. “De raad kampt met een enorm overschot aan witte mannen,” aldus Devika Partiman van Stem op een Vrouw, “Je ziet het overal waar macht is. Zo bleek eerder uit onderzoek dat er meer CEO’s in Nederland zijn die Peter heten dan er vrouwelijke CEO’s zijn.”

Slim stemmen bij de verkiezingen

Stem op een Vrouw motiveert kiezers om op vrouwen te stemmen die lager op de lijst staan. De eerste vrouw op de lijst redt het tenslotte vanwege haar hoge positie vaak al wel. Door te stemmen op vrouwen die wat lager staan, kan je zorgen dat zij ondanks hun lagere positie tóch verkozen worden. Zo stem je meer vrouwen in de raad. Partiman: “Slim stemmen op vrouwen werkt echt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kwamen er op die manier alleen al in de 70 grootste gemeenten 70 extra verkozen vrouwen bij.”