Verkiezingen gemeenteraad: zij stelden zich kandidaat

Met de verkiezingen op komst heeft feministisch Tijdschrift LOVER in samenwerking met Stem op een Vrouw verschillende vrouwen geïnterviewd die zich kandidaat stelden als gemeenteraadslid. Wat motiveert hen? De volledige artikelen lees je op de website van LOVER.

Auteur: Gabriela Spraakman. Beeld: Marlijn Metzlar.

Ilse van der Horst, achtentwintig jaar,  is geboren en getogen in Montfoort en Lijsttrekker voor Progressief Akkoord Montfoort-Linschoten. Naast Lijsttrekker is zij ook commissielid voor haar partij en sinds eind 2019 beleidsadviseur Duurzaamheid voor gemeente de Ronde Venen. Ik sprak Ilse over duurzaamheid en gelijkwaardigheid en hoe deze elkaar beïnvloeden: “Ik vind het belangrijk dat er niemand achterblijft in de energietransitie en we verduurzaming betaalbaar wordt voor iedereen. Want we moeten allemaal verduurzamen, maar niet iedereen kan dat makkelijk betalen of organiseren. Als raadslid wil ik ervoor zorgen dat de gemeente dit zo betaalbaar en makkelijk mogelijk maakt”, aldus Ilse. 

Lees hier het eerste interview met Ilse van der Horst. 

“Politiek gaat niet om jou of jouw loopbaan. Het is iets wat je inzet om verandering teweeg te brengen, terwijl je een grote Diversiteit aan mensen en wensen vertegenwoordigt.” Een echte Rotterdammer die de handen uit de mouwen steekt en de niet lullen maar poetsen mentaliteit heeft, dát is Sarah Reitema, kandidaat voor de Partij van de Arbeid in Rotterdam voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik sprak Sarah over haar liefde voor de stad Rotterdam en haar onmisbare passie en motivatie om zich voor deze stad in te zetten. 

Lees hier het tweede interview met Sarah Reitema.

Auteur: Gabriela Spraakman. Beeld: Marlijn Metzlar.

Dingen moeten goed geregeld zijn, vooral voor mensen die niet zo een grote mond hebben. Ik heb die grote mond, al heb ik mij ook wel eens monddood laten maken in het verleden. Ik durf heus niet alles, maar ik denk wel dat ik iets sneller mijn mond opendoe dan een gemiddeld persoon.” Onitcha Ramautarsing is dit jaar kandidaat raadslid voor D66 in Diemen, waar ze zelf inmiddels dertien jaar woont met haar gezin. Ze werkt als arbeidsrechtjurist bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en heeft een kleine sociale onderneming in de voedselketen: Buurderij Amstelkwartier, via Boeren en Buren. Ik sprak Onitcha over de invloed van haar jeugd op haar streven naar rechtvaardigheid en over haar ervaringen met uitsluitingsmechanismen. 

Lees hier het derde interview met Onitcha Ramautarsing.

Ze is de jongste kandidaat gemeenteraadslid in deze serie: Esma Kendir, Lijsttrekker voor de Utrechtse partij Student & Starter. Op haar tweeëntwintigste werd ze bestuurslid bij de Landelijke Studentenvakbond. Een waardevolle ervaring: ze runde een organisatie  met zo’n vijfentwintig medewerkers in dienst, praatte met Tweede Kamerleden en met de minister van Onderwijs zelf, kreeg inzicht in wat studerend Nederland nodig heeft en wat nodig is om hun belangen goed te vertegenwoordigen. Deze ervaring bracht haar veel kennis en vooral volop kansen om diverse vaardigheden te ontwikkelen. Bovenal geeft deze ervaring haar een waardevol besef: “Wij jongeren kunnen veel en we hoeven ons niet onzeker te voelen over wat dan ook. We hebben een bepaald perspectief en dat is zo waardevol; wij kunnen echt aan elke tafel meepraten.” Ik sprak met Esma over haar het ontstaan van haar politieke ambities, vooroordelen over studerende jongeren en haar ervaring met de gevestigde orde in de politiek. 

Lees hier het vierde interview met Esma Kendir.

Samenwerking

Deze reeks artikelen is een samenwerking tussen feministisch tijdschrift LOVER en Stem op een Vrouw. Vind jij het belangrijk dat dit soort artikelen worden geschreven? Doneer dan aan dit werk!

Doneer aan Stem op een Vrouw

Doneer aan LOVER

Volg LOVER ook op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.