Events: Internationale Vrouwendag met Stem op een Vrouw

1981 Vrouwendemonstratie Amsterdam i.v.m. Internationale Vrouwendag, fotograaf Rob Croes/Anefo, Nationaal Archief

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag die wereldwijd in het teken staat van de rechten van vrouwen en meisjes. Natuurlijk laten wij ons daarom extra luid horen! Ons team is komende week op verschillende plekken in Nederland te vinden, waar we meepraten, lezingen geven en demonstreren. Kom je ook? Hieronder de evenementen waar je ons kunt vinden.

Woensdag 6 maart, Almere: Feministische Steden 101

Hoe maken we Almere een feministische stad? Dat staat centraal in dit feministische café dat de Almere’s gemeenteraadslid Shadi Nikshomar organiseert.

Hoezo is de wereld is ontworpen voor en door mannen? Hoe kan een stad feministisch zijn? Wat zijn feministisch beleid en gendersensitief werken? Daar gaan we het over hebben in dit feministische café met drinks & snacks. Namens Stem op een Vrouw neemt Judith Stevens deel aan het gesprek over feministisch beleid.

@ Now’s The Time, Almere, van 19:00 – 21:00 uur. 
Aanmelden via shadinikshomar@icloud.com

Vrijdag 8 maart, Steenbergen: Vrouwen in de Gemeente

Programma en borrel met vrouwen uit de gemeente Steenbergen: met raadsleden, vrouwelijke ondernemers, en iedereen die wil! Het onderwerp is  maatschappelijk en politiek actief worden. De gemeente zet vrouwelijke politici in het zonnetje, en Soraya Berger van Stem op een Vrouw geeft een workshop over wat politiek is en wat jij als burger kan betekenen. Ontmoet politici en andere maatschappelijk betrokken mensen, en leer over wat jij kan betekenen in Steenbergen.

@ Myra Ceti, Steenbergen, van 16:00 – 18:00 uur.
Aanmelden via https://ap.lc/GFMKh

Vrijdag 8 maart, Amsterdam: In gesprek met 3 vrouwenrechtenactivisten

PAX en De Thomas organiseren deze avond over politieke representatie en participatie van
vrouwen in Afghanistan, Irak en Nederland. Drie activisten uit Afghanistan, Irak en Nederland gaan in gesprek over hun strijd. In welke context werken zij voor de representatie en participatie van vrouwen in de politiek? Welke tactieken en strategieën gebruiken zij? Zijn er gedeelde lessen, overeenkomsten en verschillen tussen Iraq, Afghanistan en Nederland?
 

@ De Thomas, Amsterdam, van 20.00 – 21.30 uur. 

Aanmelden via https://dethomas.nl/activiteiten/internationale-vrouwendag/ 

Zaterdag 9 maart, Den Haag: Haagse Vrouwendagen: Veilig in het Nachtleven en de Loonkloof

Tijdens de Haagse Vrouwendagen organiseren Nest en PIP ‘Het Debat’ in de Haagse Binckhorst. Tijdens deze inhoudelijke en intersectionele avond gaan verschillende sprekers in gesprek over twee belangrijke onderwerpen die beter kunnen in onze stad: de loonkloof en veiligheid in de nacht. Devika Partiman van Stem op een Vrouw leidt het gesprek over de loonkloof. Ook zijn er performances en is er muziek.  

@ PIP Den Haag, van 19.30 – 23.00 uur. UITVERKOCHT.

Link: https://www.haagsevrouwendagen.nl/programma-debatten-loonkloof-en-veilig-in-de-nacht-185 

Zondag 10 maart, Amsterdam: Feminist March

Zondag 10 maart is de jaarlijkse Feminist March in Amsterdam, een demonstratie met inspirerende sprekers én een protestmars voor vrouwenrechten. Wij lopen mee met het blok ‘Abortus is zorg’, om de politiek de boodschap mee te geven dat abortus uit het wetboek van strafrecht moet verdwijnen. Stem op een Vrouw loopt samen met o.a. Abortus is Zorg, Ava, Abortion Network Amsterdam, Humanistisch Verbond, Samen naar de Kliniek, Women on Waves, en met gynaecologen en verloskundigen. Loop je mee?

We verzamelen op het Beursplein tussen 18.30 – 18.40 uur, en lopen om 18:45 samen richting de Dam. 

Dinsdag 12 maart, Hilversum: Vrouwen in de Politiek

De politiek is er voor de hele samenleving. Is het daarmee niet logisch dat de mensen in de politiek ook een afspiegeling is van diezelfde samenleving? Dat we dit willen is voor veel mensen al bekend, dat het nog niet zo is, is ook een feit. Dus wat kunnen we doen om dit ideaal te bereiken? Met o.a. Judith Stevens van Stem op een Vrouw.

@ Theatercafé Muze, Hilversum, van 19.45u – 23.00u.

Link: https://hilversum.groenlinks.nl/agenda/vrouwen-de-politiek

Woensdag 13 maart, Groningen: Feminism, Wilders and rightwing politics

Na de Tweede Kamerverkiezingen van november sluit Nederland zich aan bij de vele Europese landen waarin (extreem)rechts een opmars maakt. In dit (Engelstalige) panelgesprek gaan diverse betrokkenen in gesprek over feminisme in de politiek, de opkomst van (extreem)rechts en de winst van Wilders. Met Marie-Louise Beekmans van Stem op een Vrouw.

Georganiseerd door o.a. Feminist Network Groningen, Internationale Socialisten Groningen en Groningen for Palestine.

@ Harmoniegebouw (RUG) vanaf 18.30 uur.

Event staat nog niet online. Volg @gfn_groningenfeministnetwork op Instagram om op de hoogte te blijven.