Veruit de meeste documentaires die over mensen gemaakt zijn, gaan over mannen. En vaak zijn die films ook nog door mannen gemaakt. Maar niet deze lijst! We delen 9 documentaires uit Nederland (en eentje uit Europa) over feminisme en politiek waar je hoopvol, boos, geïnspireerd of blij van wordt. Zie hoe vrouwen in de Nederlandse politiek zich inzetten voor vrouwenrechten. Leer meer over feministische bewegingen in Nederland. En laat je inspireren door bijzondere feministische rolmodellen. Deze documentaires, allemaal door vrouwelijke makers, wil je niet missen. Wakker je strijdlust (opnieuw) aan met deze kijktips!
1. Something Els: De erfenis van Els Borst (2024)
Op 8 februari 2024 was het tien jaar geleden dat minister Els Borst werd vermoord. Deze documentaire is zowel een eerbetoon aan haar leven en politieke werk, als een terugblik op het politieke tijdperk van begin van deze eeuw. Els Borst is mede bekend dankzij haar inzet voor het recht op euthanasie en toegankelijke hiv-medicatie. De documentaire belicht ook het einde aan haar leven; ze werd vermoord door een geesteszieke christen-extremist. Haar nagedachtenis leeft voort; de bekende uitspraak “Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten” is van haar, en het vrouwennetwerk van D66 heet ‘Els Borst Netwerk’.
Makers: Jessica van Tijn en Pamela Stuurhoofd.
2. Momentum (2022)
Momentum volgt drie jonge progressieve vrouwen die zich in 2021 kandidaat stelden voor de Tweede Kamer: Michantely de Jong, Mikal Tseggai en Carline van Breugel. Zij zijn verbonden in hun strijd om als jonge vrouw in de politiek serieus te worden genomen. Alle drie zien zij zichzelf niet terug in het politieke systeem. Een interessante blik op hoe het is om een vrouwelijke kandidaat te zijn voor het meest bekende politieke orgaan van dit land.
Gemaakt door Melisa Can en Floris Rijssenbeek.
Kijken: Momentum (2022)
3. Sylvana, demon of diva (2018)
Documentaire Sylvana, demon of diva volgt politica Sylvana Simons in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam. Ze is op dat moment de eerste zwarte vrouw die een politieke partij is gestart, en stelt met haar partij BIJ1 racisme in Nederland aan de kaak. Ook toont ze haar kwetsbare kant: hoe ze omgaat met constante haat en twijfel over of ze wel verkozen zal worden. De titel refereert naar dat je het als zwarte vrouw in de politiek nooit goed kan doen: je bent óf een demon, of een diva. Niets ertussenin.
Gemaakt door Ingeborg Jansen.
Kijken: Sylvana, demon of diva (2018)
4. Fem.doc (2002)
Drie studenten vrouwenstudies onderzoeken in deze film de erfenis van de Tweede Feministische Golf. Daarvoor gaan ze gesprek met zowel de activisten uit de Tweede Golf en activisten nu; hoe zijn zij door de oudere generatie beïnvloed? De film bespreekt de erfenis van de Tweede Feministische Golf, en hoe er in de jaren zeventig én vandaag de dag tegen feminisme aangekeken wordt.
Makers: Josien Pieterse, Maartje Liebregts en Cas Bool.
Kijken: Fem.doc (2002)
5. Ga terug en haal het (2022)
Zorgt BlackLivesMatter voor echte verandering of is er meer nodig? Deze documentaire weergeeft het heden, verleden en de toekomst van het zwart verzet in Nederland, Suriname en Curaçao. Journalist en maker Clarice Gargard laat zien hoe het koloniale verleden van Nederland ingebakken zit in onze cultuur, laat zien hoe sterk en rijk de cultuur van zwarte mensen uit de koloniale diaspora is en hoe verschillende zwarte gemeenschappen met deze historie omgaan. Een historisch beeld van verzet, verandering en verbetering, die duidelijk maakt dat we er nog lang niet zijn.
Gemaakt door Clarice Gargard.
Kijken: Ga terug en haal het (2022)
6. Hedy D’Ancona: Het persoonlijke is politiek (2022)
Hedy d’Ancona (1937) is waarschijnlijk de meest bekende feminist van Nederland. Al haar leven lang zet zich ze zowel als activist als politica in voor vrouwenrechten, het recht op zelfbeschikking en op een waardig levenseinde. De film laat zien dat haar strijd doorgaat, maar legt ook de connectie met jongere vrouwen die zich inzetten voor deze thema’s. Zo maak je kennis met politica Marjolein Moorman, abortusrechtenactivist Eva de Goeij en pleiter voor het recht op euthanasie Adrienne Buschmann. “Met deze film willen we laten zien dat het altijd zin heeft om je te verzetten en om stampij te maken als je het ergens niet mee eens bent.”
Makers: Doortje Smithuijsen en Roos van Ees.
7. Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof (2021)
De meest bekende politica van de afgelopen jaren is zonder twijfel Sigrid Kaag. Deze film volgt haar pad naar de Nederlandse politiek; van haar werk als VN-diplomaat in Beiroet tot en met haar komst naar Nederland om minister te worden. In de diplomatie is Kaag als een vis in het water, maar hier wordt ze geconfronteerd met een grillige Nederlandse politiek. D66 boekte onder haar lijsttrekkerschap een spectaculaire winst. Kaag werd vicepremier en minister van Financiën in de regering-Rutte IV. Als politica moet ze balanceren tussen haar idealen en de afspraken binnen het kabinet; privé krijgt ze te maken met persoonlijke aanvallen, online haat en verdachtmakingen.
Gemaakt door Shuchen Tan.
8. Grensgevallen (2023)
In deze documentairereeks wordt ingegaan op de complexiteit van verschillende maatschappelijke kwesties. De reeks belicht het debat rond landsgrenzen, abortus, gender, klimaatactivisme, grensoverschrijvend gedrag, geweld en dekolonisatie. Marjolijn van Heemstra onderzoekt waar onze cultureel bepaalde grenzen liggen. We hopen vaak een duidelijke lijn tussen wel en niet, goed en fout, zwart en wit, zodat we een duidelijk standpunt kunnen innemen bij lastige sociale onderwerpen. Maar hoe dichter je bij een grens komt, hoe ongrijpbaarder die vaak blijkt te zijn. Deze serie gaat op een prettige en open manier op zoek naar de nuance in deze onderwerpen.
Gemaakt door Marjolijn van Heemstra.
Kijken: Grensgevallen (2023)
9. She will be heard (2024)
Maak kennis met Aoife uit Ierland, Katrīna uit Letland en Elena uit Italië, drie jonge liberale vrouwen die net beginnen in de politiek. Je ziet hoe de vrouwen zich in verschillende Europese landen inzetten om hun stem te laten horen. ALDE: “Deze vrouwen zijn vastbesloten om te leiden, en te slagen. Ze zijn klaar om hun plaats in te nemen op de plek waar beslissingen worden genomen. Waar ze thuishoren en waar ze geweldige dingen zullen doen.” Een inspirerende inkijk in hoe het is om als vrouw buiten Nederland politiek actief te worden.
Gemaakt door Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) en The Alliance Of Her.
Kijken: She will be heard (2024)
Smaakt deze lijst naar meer? Bekijk dan eens een van onze andere tiplijsten! Zoals:
10 Boeken over Vrouwen en Politiek die je gelezen moet hebben
10 Politieke Rolmodellen die iedereen zou moeten leren kennen