door Nanda van der Poel
In september kun je je weer aanmelden voor het Stem op een Vrouw-Mentornetwerk. Hoe is het om hieraan mee te doen? We interviewden drie deelnemers over waarom zij zich hebben aangemeld, hoe ze het netwerk ervaren en wat ze willen bereiken. Het eerste interview is met de 44-jarige Maaike uit Meppel, wiens over-overgrootmoeder samenwerkte met Aletta Jacobs! Maaike werkt bij de gemeente, en wil via de politiek haar steentje bijdragen. Ze is via Stem op een Vrouw gekoppeld aan een mentor die schaduwraadslid is in Hardenberg.
Het Stem op een Vrouw-Mentornetwerk is een partij-overstijgend netwerk dat vrouwen die (misschien) politiek actief willen worden koppelt aan vrouwen die reeds politiek actief zijn. Sinds de start van het netwerk in 2020 zijn er al meer dan 400 vrouwen en meiden aan elkaar gematcht. Naast mentorschap krijgen deelnemers aan het mentornetwerk ook training in politieke vaardigheden, bijvoorbeeld in solliciteren, debatteren en persoonlijke profilering – uiteraard door ervaren, vrouwelijke trainers uit het netwerk van Stem op een Vrouw. Doordat dit netwerk over partijkleur heen kijkt, en het niet nodig is dat je (al) lid bent van een politieke partij, creëren we zusterschap over partijkleur heen.
Over Maaike
- 44 jaar
- Woont in Meppel
- Werkt als coördinator vluchtelingenstroom bij een gemeente
"Ik kwam erachter dat mijn familie vroeger politiek actief was. Mijn over-over-overgrootmoeder was zelfs de rechterhand van Aletta Jacobs!"
Waarom wil je politiek actief worden?
Als ik voor de mens kan gaan, ga ik aan. Nu wil ik uitzoeken of dat ook via de politieke weg kan. Ik zou het heel leuk vinden om een steentje bij te kunnen dragen. Ik wil mijn idealen vertegenwoordigen. Voor nu is het onderwerp (de positie van) vrouwen heel actueel. Bijvoorbeeld gelijkwaardigheid bereiken binnen het bedrijfsleven, in de zorg, de huizenmarkt, in salaris, et cetera. Men zegt wel dat de samenleving gelijkwaardig is, maar dat is (nog) niet zo. Ik wens dat we als vrouwen ook bewust openstaan voor wat onze eigen handdruk is, met het idee: hoe kunnen wij als vrouw verschil maken met onze houding en hoe kunnen wij mannen inspireren om dat ook te doen? Zonder oordeel. Als we onze waardes goed bekijken, en het vrouwelijke en mannelijke verbinden, kunnen we een vervolgstap zetten en een verschil maken dat tot nu toe nog niet gemaakt is. Dus niet: zoals het nu gaat is het niet goed, maar: openstaan voor verrijking, hand in hand met de daarbij horende transformatie. Hierbij vinden we niet het wiel opnieuw uit, maar gaan we door op wat er goed gaat.
Wat trok je aan tot het mentornetwerk?
Ideologisch gezien ben ik het eens met het netwerk. Volmondige ja tegen dat er veel vrouwen geïnteresseerd blijven in politiek actief zijn. Niet vanuit ‘wij vrouwen en jullie mannen’, maar meer ‘hoe mooi zou het zijn dat het samen opgaat’: een gelijkwaardige balans. Ik heb altijd plezier gehaald uit mijn jobs, maar op gegeven moment was ik toe aan een nieuwe fase in mijn leven. Zo koos ik om voor de overheid te werken, want ik heb veel gedaan en gezien, maar nog niet ervaren wat mijn bijdrage kan zijn binnen de overheid.
"Mijn mentor is niet te stoppen als ze eenmaal begint met praten, en ik hang aan haar lippen. Ze neemt het serieus. Dat is top, want dat doe ik ook."
Voor mijn nieuwe functie deed ik een opleiding voor beleidsadviseur. Tijdens deze periode kwam ik erachter dat mijn familie in de geschiedenis vaak al politiek actief was. Mijn over-over-overgrootmoeder was zelfs de rechterhand van Aletta Jacobs!
In die tijd kwam mijn partner thuis met een nieuwsbrief van de gemeente, met daar informatie over het Stem op een Vrouw-Mentornetwerk. Ik dacht: dit klopt, en heb me gelijk aangemeld. Dat vond ik wel spannend, want ik wist niet of er een zware selectie zou zijn, maar ik heb gewoon mijn innerlijke kompas gevolgd.
Wat wil je uit het mentornetwerk halen?
Mijn doel is het ontdekken wat het politieke bestel eigenlijk is, zodat ik de keuze kan maken die het dichtst mij ligt. Ik heb wel mijn idee bij welke partij ik pas, maar wil dit toetsen. Ook wil ik zien of ik in gemeenteland blijf, of dat het een opstap is. Ik neem het wel echt serieus. Ik ben bij de fractievergaderingen aanwezig en volg ook de training Politiek Actief in de Gemeente Meppel. Verder kan ik niet wachten tot het weer september is, als we met de andere deelnemers aan het mentornetwerk gaan leren debatteren. Ik ben redelijk welbespraakt, presenteren doe ik al jaren. Dat is niet nieuw. Maar de overheidsmaterie wel. Ik wil leren hoe ik me op inhoud goed kan ontwikkelen, zodat ik inhoudelijk goed kan debatteren.
Hoe is je mentor?
Mijn mentor, een schaduwraadslid in Hardenberg, is echt inspirerend. Ze is niet meer te stoppen als ze eenmaal begint met praten en ik hang aan haar lippen. Gelijk bij de kennismaking gingen we op de inhoud in en kreeg ik huiswerk mee. Ze neemt het ook serieus, en dat is top want dat doe ik ook. Een mentor is een soort eigen vraagbaak. Als je iets wilt weten over bepaalde stukken, dan kun je dat vragen je eigen mentor. Dan blijven de trainingen meer algemeen, en kun je met de mentor ‘op maat’ specifiek in op bepaalde onderwerpen.
Word lid van het Mentornetwerk
Twijfel jij of de politiek iets voor jou is, en wil jij dat verkennen? Of ben je toe aan een stap naar de politiek, maar kan je nog hulp gebruiken? Vanaf 2 september kun je je weer aanmelden! Voor meer info en aanmelden: KLIK HIER.
Steun ons werk met een donatie
Vind jij het ook belangrijk dat vrouwen en meiden hun politieke ambities kunnen verkennen? Om deelname betaalbaar te houden en gratis plekken aan te bieden aan wie dat nodig heeft, kunnen we jouw steun goed gebruiken. Steun Stem op een Vrouw: word donateur.