Laatste tips voor kandidaten!

Op vrijdag 11 februari organiseerde Stem op een Vrouw de training ‘Kandidaat voor de Raad: de Eindsprint’ plaats, een training om kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen laatste tips en advies mee te geven op gebied van campagne, social media en online veiligheid. Nika Derwort, student sociologie en teamlid bij Stem op een Vrouw, woonde de training bij en deelt de belangrijkste inzichten.

Social media advies

De eerste trainer is Laura Kersten. Zij is expert sociale media en wijst de kandidaten op drie focuspunten: je bestaande accounts optimaliseren, de interactie aangaan met je volgers, en hoe nieuw publiek te bereiken. Je account optimaliseer je bijvoorbeeld door het hebben van een duidelijk bio en foto; hoe je jezelf beschrijft en wat voor beeld daarbij te zien is, is online je eerste indruk. Daarnaast, legt Kersten uit, is het belangrijk om zowel nieuwe volgers op te zoeken als je huidige publiek aan te blijven spreken. Op Instagram kan dit bijvoorbeeld door middel van de interactiestickers in Instagram Story of door het stellen van vragen aan je volgers. Om nieuw publiek aan te trekken en bij je te houden, kan je de nadruk meer leggen op jezelf introduceren door regelmatig op verschillende manieren te herhalen wie je bent en wat jouw boodschap is.

Jouw boodschap delen

De tweede trainer is Sanne-Louise de Bruijn, die de deelnemers voorziet van advies op gebied van campagnevoeren. Zij geeft aan dat de laatste twee weken de échte eindsprint zullen zijn. Hoe ga je de Nederlandse kiezers wakker schudden?, vraagt ze. Het is essentieel om te blijven focussen op jouw eigen boodschap en om dit te herhalen. Een boodschap wordt namelijk niet al bij de eerste keer gehoord én onthouden: herhaling is belangrijk om dit te laten doordringen. Zorg daarnaast dat je inhaakt op actualiteiten uit jouw regio: “Jouw boodschap moet altijd een oplossing zijn voor het probleem wat in de krant staat”. Het volgende advies dat ze deelt gaat over durven: “Bedenk dat brutale mensen de halve wereld hebben.” Oftewel, aarzel niet om via bestaande netwerken mensen aan te spreken, bijvoorbeeld in de buurt, wijkcentra of lokale mbo’s, hbo’s en universiteiten. Ze sluit af met de tip om niet alles tegelijk te willen doen, maar keuzes te maken in wat in een campagne bij jou past: “Je kan je energie maar één keer geven, dus maak vooral ook plezier!”

Online veiligheid

De laatste trainer is Santi van den Toorn, die vertelt over het beschermen van je online accounts en hoe je kunt omgaan met trollen. Van den Toorn geeft aan dat je wachtwoorden hierbij essentieel zijn: zorg dat je overal een ander, sterk wachtwoord hebt dat je niet op andere plekken gebruikt. Een wachtwoordmanager kan hierbij een uitkomst bieden: dat is een applicatie die automatisch nieuwe wachtwoorden voor je kan aanmaken en die ook voor je opslaat. Op de website FixJePrivacy vind je hiervoor bruikbare tips. 

Daarnaast is een veilige verbinding belangrijk: openbare wifi netwerken zijn bijvoorbeeld makkelijk te hacken. Gebruik daarom te allen tijde een VPN-verbinding. Daarnaast doen hackers zich, meestal via de mail, voor als een bedrijf en willen ze zorgen dat je op een link in een mail klinkt. Vaak laten ze de mail urgent lijken, zodat mensen sneller handelen en minder goed opletten. Je kan dit voorkomen door de link te checken op checkjelinkje.nl. Meer tips zijn ook te vinden in de toolkit ‘Eerste Hulp bij Online Haat’, ontwikkeld door DeGoedeZaak.

We kijken terug op een geslaagde training en hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk kandidaat-raadsleden de komende weken deze tips in de praktijk kunnen brengen. We wensen hen allen veel succes!