OVER ONS

Onze missie

Stem op een Vrouw zet zich in voor de politieke representatie en emancipatie van vrouwen in Nederland.

Stem op een Vrouw streeft ernaar dat alle meisjes en vrouwen in Nederland zichzelf gerepresenteerd zien in de politiek. Dat is op dit moment nog geen realiteit: slechts zo’n 30 procent van de Nederlandse politici is vrouw, en onder die vrouwen is maar weinig Diversiteit. Bovendien is de politieke werkomgeving nog vaak vrouwonvriendelijk, en zijn er vele barrières op weg naar politiek actief worden en blijven. Daarom zetten wij ons niet enkel in om vrouwen te helpen op dit pad, maar ook om deze barrières in kaart te brengen en tegen te gaan.

Het is voor de ambitie van meisjes en vrouwen belangrijk om zichzelf terug te zien in de politiek. Bovendien zorgt zichtbare representatie voor een hoger vertrouwen en betrokkenheid bij politiek. Het realiseren van politieke gelijkheid draagt bovendien bij aan de emancipatie van vrouwen via beleid, en zo tot meer gendergelijkheid in alle facetten van de maatschappij.

In ons toekomstbeeld, waarin de politiek het volk écht weerspiegelt, is er vanzelfsprekend aandacht voor de issues die vrouwen en meisjes raken. Er is breed maatschappelijk bewustzijn over het belang van representatie op gebied van gender en andere facetten van mens-zijn. En gender is een vaste factor die wordt meegenomen bij de totstandkoming en uitvoering van beleid.

Ben je journalist en ben je op zoek naar meer informatie over onze stichting, of naar rechtenvrije afbeeldingen zoals ons logo? Download dan onze presskit.

 

Historie

Het idee voor Stem op een Vrouw is ontstaan in Suriname. In 1996 voerde daar de vrouwenorganisatie Vrouwen Parlement Forum (VPF) daar actie met de slogan: Kies bewust, Stem op een Vrouw. Twintig jaar later, in december 2016, zag Devika Partiman (initiator Stem op een Vrouw) daarvan een flyer in museum Fort Zeelandia in Suriname. Zo ontstond het idee om in Nederland een initiatief te starten om de politieke positie van vrouwen te verbeteren.

In januari 2017 kwam voor het eerst een groep mensen bij elkaar die zich hadden geschaard achter het idee om meer vrouwen verkozen te krijgen bij de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar. We kozen voor de tactiek van de Voorkeurstem, en riepen kiezers op om op vrouwen te stemmen, lager op de lijst. Door te stemmen op vrouwen die op zogenaamd “onverkiesbare” plekken staan, kunnen zij toch verkozen worden. De eerste stemcampagne, richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 was direct een succes; er werden drie vrouwen extra via voorkeurstemmen verkozen! Een historische gebeurtenis; het was nog niet eerder gebeurd dat zoveel extra vrouwen via voorkeurstemmen de Kamer in kwamen. Ten opzichte van de verkiezingen in 2012 waren er bijna twee keer zoveel voorkeurstemmen uitgebracht op vrouwen buiten de Peilingen.

We besloten als stichting door te gaan en kregen al snel meer bekendheid. In de acht jaar hierna werden van het waterschap tot de Tweede Kamer, en van gemeenteraden tot het Europees Parlement, al meer dan 700 vrouwen extra met voorkeurstemmen gekozen. Het aandeel van kiezers dat slim op vrouwen stemt, neemt nog steeds toe.

 

Wat we doen

Nog steeds is Stem op een Vrouw het meest bekend om haar stemcampagnes in verkiezingstijd. Maar we doen veel meer; van training en mentorschap tot lobby en onderzoek. Een greep uit de activiteiten van de stichting:

  • In het Stem op een Vrouw Mentornetwerk bieden we jaarlijks tientallen vrouwen met politieke aspiraties mentorschap en training aan. Ook is er sinds 2023 een buddynetwerk voor vrouwen die al politiek actief zijn;
  • Met de training Politieke Entree bieden we een laagdrempelige kennismaking voor vrouwen met interesse in politiek. En in de training ‘Omgaan met online haat’ helpen we politieke organisaties en fracties met de omgang met hun online veiligheid en het opzetten van interne steun;
  • We organiseren evenementen en netwerkbijeenkomsten voor vrouwen die politiek actief zijn en willen worden;
  • We doen onderzoek, bijvoorbeeld naar de diverse barrières waar vrouwen mee kampen bij het politiek actief zijn en blijven;
  • In de werkgroep ‘Veilig in de Politiek’ werken we met landelijke politieke partijen samen om de politiek een veiligere plek te maken voor alle politici.

 

Bestuur en Team

Het bestuur van Stem op een Vrouw bestaat uit de volgende personen:

Raissa Biekman

Voorzitter

Merel Demircan

Penningmeester

Karlijn Straver

Secretaris

Lema Salah

Algemeen bestuurslid

Amina Hassan Sheikh Ali

Algemeen bestuurslid

Eline Bosman

Algemeen bestuurslid

Madelon Stokman

Algemeen bestuurslid

Team

Directeur: Devika Partiman

Communicatie en social media: Didi van Dam
Vormgeving: Sarafina Jozefzoon
Lobby: Dyonne Niehof
Bewegingsopbouw: Florine Keus
Onderzoek: Zahra Runderkamp
Mentornetwerk: Laura Iqbal
Ondersteuning: Marie-Louise Beekmans, Soraya Berger, Sabrina Janssen, Kirsten van Rijn
 

Met dank aan

Met dank aan allen die zich in de afgelopen jaren voor de stichting hebben ingezet (alfabetisch):

Annemarijn Oudejans, Bianca Pander, Dorien Partiman, Eliza Marx, Esther Baar, Esther Crabbendam, Eva van Rijnberk, Floortje Fontein, Gina Lafour, Ileana Josephi, Juliana Peerboom, Kathelijne Niessen, Katy Hofstede, Katt Enzerink, Lena Kaarow, Liesbeth Tettero, Lot Herderschêe, Maarten van Heems, Marre Raymakers, Marlou Jenneskens, Maxime Cortenbach, Melissa Lo-Fo-Wong. Michiel Stapper, Mojdeh Feili, Myrthe Bovendeaard, Nika Derwort, Nol van Gerven, Rajae Liesfi, Renee Daniels, Roopini Partiman, Sanne Jeurissen, Shula Tas, Solange Pompl, Sterre van Heemst, Susan van Ommen, Tamar van der Wouden, Tessa Hagen, Titia Hoogendoorn, Tove Hofstede, Trix Waanders, Viktorija Veljanoska, Yael Wassen, Zilla Boyer.

In het bijzonder dank aan mede-oprichters Iris Bos en Santi van den Toorn, bestuursleden van 2017 tot en met 2021.

 

Beleid en financiën

Stem op een Vrouw heeft ANBI-status. Dat betekent we door de belastingdienst zijn aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling, waardoor donaties aftrekbaar zijn van de belasting. Lees hier meer over het bestuur, de financiën en het beloningsbeleid van Stem op een Vrouw.

Jaarverslag 2020 ›

Jaarverslag 2021 ›

Jaarverslag 2022 ›

Jaarverslag 2023

.

Steun je ons ook?

Vind jij dit ook belangrijk? Word donateur, volg ons op social media, schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan de website), of kijk eens in onze webshop.